Digitalisering

En blogg om utmaningar och möjligheter med digitaliseringen inom samhällsplanering och samhällsbyggnad.

WorldTour om Ekosystem för Data

28 mars 2018

Det kändes lite som Vinter-OS på podiet i Vancouver förra veckan. Jag gick upp på podiet efter en norrman…

Årets WorldTour besöker över 70 städer runt om i världen och Sweco står som värd i tre av dessa. Startskottet gick i Vancouver (värdstaden för Vinter-OS 2012).

Nu handlar detta inte om längdskidor utan om ”Ekosystem för Data”. Jag var inbjuden att presentera hur FME används inom Sweco. Talaren innan mig råkade komma från Norge.

(Tyvärr måste jag göra Er besvikna om Ni trodde att en hemlig idrottskarriär hade krönts med en överraskande silver-medalj).

FME WorldTour ”FME and Data Ecosystems”

För de som inte vet vad FME är så är termen ”Ekosystem för data” användbar som förklaring. Precis som Ekosystem i naturen innebär ett känsligt samspel mellan olika arter och miljöer så finns det en digital motsvarighet.

Idag anses data vara den mest värdefulla råvaran i stf olja. Olika källor till Data (BIM, CAD, GIS, sensorer, sociala medier, drönardata mm) har ett potentiellt mycket stort värde.

Men det uppstår lätt obalans (som i naturen där en art kan konkurrera med en annan).

Ett husexempel med BIM och GIS:

  • BIM är lysande på detaljer och noggrannhet. Minsta skruv och mutter kan spåras i huset.
  • GIS vet var huset befinner sig på jorden.

Av praktiska skäl behöver man ofta placera in sin BIM-modell i verkligheten vid t ex projektering. Då kan man hämta positionen från ett GIS-system. Efter det kan husets position finnas lagrat i två system.

Om nu husets position flyttas behöver båda systemen uppdateras. Och i verkligheten är det ofta många fler system som är inblandade.

Och här kan det gå riktigt galet. Vad händer om man glömmer att uppdatera ett system? Allt från merkostnader vid byggnation till felaktiga navigationsuppgifter i GPS-er kan uppstå..

FME är användbart för att övervaka och upptäcka när det uppstår obalans i detta digitala ekosystem. Upptäcks en skillnad så kan FME hjälpa till att slå larm och även synkronisera datan.

Detta är möjligt tack vare att FME kan hantera en otrolig mängd olika datakällor. Detta i allt från BIM/GIS/CAD eller PowerPoint till sociala medier som Twitter och Pinterest.

FME WorldTour – två hela dagar med celebert besök i Stockholm (31/5-1/6)

Som enda arrangör i Norden står Sweco värd för en av branschens mest kända profiler inom datahantering. Dale Lutz – grundare till Safe Software och en mycket inspirerande föreläsare. Även Mark Stoakes och flera andra spännande föreläsare deltager. Du kan se programmet här.

 

 

Författare
Ulf Månsson, digitaliseringsexpert E-post: ulf.mansson@sweco.se

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.