Swecos hållbarhetsblogg

För oss på Sweco är det viktigt ta ansvar i omställningen till ett hållbart samhälle. Det gör vi både i vår interna verksamhet och i våra kunders projekt. Här kan du ta del av analyser, tips och funderingar när det gäller hållbarhet.

WEF Davos: Nu är ”We Must Act Now” på riktigt!

20 januari 2020

World Economic Forum: Hejda riskerna – gör som Sharon Stone

We must act now. En smula trött kan man allt bli när det än en gång sägs att vi måste agera nu, och så händer inte så särskilt mycket. Så har jag nog tyckt det varit med World Economic Forum, där ledande politiker, näringslivschefer och jetsettare flyger in för att under några dagar i sus&dus i Davos framtidsspana och umgås.

Men denna gång tror jag det är annorlunda. Till att börja med heter forumets inbjudna huvudtalare Greta Thunberg. Och hon låter sig inte nöjas med applåder, lovord eller tomma löften om framtida handling. Än viktigare är kanske att forumets grundare Klaus Schwab nu till det femtionde året verkligen vaknat upp och utmanar hela bolagens affärsmodell – allt måste granskas, själva kapitalismen reformeras för att klara framtidens utmaningar.

Och viktigast av allt: Hållbarhet toppar när World Economic Forum sammanställer näringslivets värsta risker. Femfaldigt dessutom. 800 chefer för ledande bolag har fått ange vilka risker som är sannolikast att de inträffar och vilka som vore värst att de inträffar. Ligger man högt på båda dessa axlar så är läget riktigt illa, och de fem som ligger högst är

  1. Vi agerar inte tillräckligt för att hejda klimatförändringarna
  2. Vädret blir alltmer extremt
  3. Den biologiska mångfalden minskar
  4. Naturkatastroferna ökar och blir värre
  5. Mänskligt skapade miljökatastrofer

Det betyder att näringslivet inte pratar om klimat, väder och biodiversitet som något vi måste agera på för barnbarnens eller isbjörnarnas skull. Utan för den egna affären. Rapporten slår också fast att vi fortfarande kan hejda de värsta förändringarna på alla dessa punkter, men tidsfönstret är litet.

Nu menar näringslivets toppar på global nivå allvar med  We Must Act Now. Av ren självbevarelsedrift. Så nu blir det åka av.

Värsta riskerna enligt WEF Global Risk Report 2020

Läs hela rapporten här http://www3.weforum.org/docs/WEF_Global_Risk_Report_2020.pdf

Författare
Dubbad till riddare för sitt klimatarbete av franska regeringen. Utsedd till Mäktigast i Hållbarhetssverige. Runner-up i Årets Opinionsbildare. Ansvarig för kampanjen som vann Årets Lobbyist. Årets Framtidspolitiker. Tidigare vd för tankesmedjan Fores.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.