Ventilen

En blogg om installationer – följ Swecos installationskonsulter som bloggar om energidesign, komfort och säkerhet som leder till bra inneklimat, låg energianvändning och funktionella byggnader.

Visnings-anläggning av KNX I Falun

26 maj 2016

Här i Falun håller vi just nu på med ett mindre, riktigt spännande projekt hos oss installationskonsulter. Vi bygger nämligen just nu en visnings-anläggning av ett KNX system.
För de som inte vet vad ett KNX system är så kan jag lite kort förklara det som ett mindre automationssystem till olika typer av hem och fastigheter. Enklare funktioner som att bestämma själv genom programmering vilken eller vilka strömbrytare som tänder och släcker belysningen i huset. Eller varför inte ha koll på värmen hemma i huset och kunna styra den via en app i telefonen. Styra vägguttag och värmeapparater som spisen. Vid utlöst inbrottslarm finns möjligheten att styra upp belysningen på max. Möjligheten att styra en magnetventil på vattenservisen när man är bortrest en längre tid. Finns alla möjliga olika varianter av funktioner i ett KNX system. Både för funktion och för säkerheten i hemmet. Bara fantasin sätter gränserna. Något jag gillar med ett sådant system är att man kan programmera en ”kom hem-knapp” eller varför inte en ”god natt-knapp” som bestämmer hur huset ser ut när du lämnar det och hur det ser ut när du går och lägger dig. Du kanske till exempel vill ha 10% av belysningen konstant tänd på toaletten under tiden familjen sover för att slippa tända till max och få ett smärre tillvaknande under nattbesöket. Kom hem knappen kan programmeras precis efter hur du vill ha hemmet när du kommer hem, vilken belysning som ska tändas etc.

Anläggningen här i Falun är alltså just nu i monteringsfasen och jag tänker mig att jag uppdaterar detta under tiden det monteras för att visa hur det kan se ut. På bilden nedan syns en av KNX-centralerna som Tomas Augustsson monterar. Tomas är väldigt duktig inom området och är även certifierad i KNX.

KNX Falun

 

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.