Akustik

Här bloggar Swecos akustiker om ljud och buller. Hur påverkas vi av ljud och vilka riktlinjer har vi att förhålla oss till? Och, viktigast av allt; hur kan en akustiker arbeta för hållbara samhällen och städer?

Vill du bo i en storstad får du stå ut med buller

13 april 2016

Sydsvenskan skriver om nya bostadsplaner i Bunkeflostrand, Malmö.

Planen har dock fått stora protester och har överklagats till Länsstyrelsen inte minst på grund av det bullerutsatta läget.

Enligt artikeln så är kommunens räddning nya regler för buller som enligt skribenten kan sammanfattas att ”om du vill bo i en storstad så får du stå ut med buller”.

Om man istället tänker på ljudmiljö som något större och en del av helhetsupplevelsen i en miljö så är detta en väldigt smal definition. Personligen vill jag påstå att buller och inte minst ljudmiljö måste sättas in ett större sammanhang för att kunna värderas. I praktiken kan ljudmiljö dras till att vara en del av ett hållbarhetsperspektiv med viktiga delar i ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Mitt förslag är att vi slutar prata om buller som ett isolerat perspektiv och börjar prata om ljudmiljö som ett hållbarhetsperspektiv.

Här kan du läsa hela Sydsvenskans artikel.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.