Ventilen

En blogg om installationer – följ Swecos installationskonsulter som bloggar om energidesign, komfort och säkerhet som leder till bra inneklimat, låg energianvändning och funktionella byggnader.

Viktiga lärdomar av ett pressat läge

7 april 2020

Med den snabba spridningen av Covid-19 har behovet av antalet vårdplatser runt om i landet ökat under kort tid. Sweco har därför snabbt gått in med expertis på bland annat Norrlands Universitetssjukhus i Umeå och Östra Sjukhuset i Göteborg.

Vid Östra sjukhuset i Göteborg upprättades inom loppet av ett par dygn temporära fältsjukhus, i anslutning till ordinarie sjukhusbyggnad för att öka antalet vårdplatser. Att som specialist med kort varsel kunna stötta såhär konkret i den extrema situation som smittspridningen försatt oss i kändes fantastiskt. Och det som var avgörande för framgången var att alla inblandade samarbetade och stöttade varandra på ett suveränt sätt.

Tillsammans med Västfastigheters koordinator och Linde gas kunde vi snabbt lösa gasförsörjningen för de tillfälliga fältsjukhusen. För att säkra försörjningen av de medicinska gaserna skapade vi en lösning där man kopplar upp sig mot sjukhusets huvudledning med ett tillfälligt rörnät av kopparledningar.

Allt skedde under enorm tidspress, där vikten av samverkan var helt avgörande. På ett dygn löste vi snabbt konstruktionen i nära samarbete med kunden och entreprenören Gas Products AB. Det är en häftig känsla när man kommer i mål med något så viktigt. Här fanns liksom inte utrymme för några ”Det går inte”, ”Det kan man inte” eller ”Det hinner vi aldrig”.

Gassystemet, som har kapacitet att försörja 28 intensivvårdsplatser för respiratorvård och 10 vårdplatser, byggdes på tre dagar.

Under arbetet de här intensiva dygnen blev några saker extra tydligt:

  • Ensam är aldrig starkast – med samarbete kommer man alltid längst
  • Man klarar alltid mer än man tror
  • Det mesta går att lösa med stort engagemang

Jag kommer med stolthet bära med mig erfarenheten från det här uppdraget in i ”vanliga” uppdrag och jag hoppas fler kan bli inspirerade. Vill du veta mer om hur vi gjorde så hör gärna av dig!

/ Florian Tallian

Fältsjukhus vid Östra sjukhuset i Göteborg

Läs mer om Swecos uppdrag

Författare
Florian Tallian, specialist medicinska gaser, Swecos installationskonsulter. florian.tallian@sweco.se

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.