Digitalisering

En blogg om utmaningar och möjligheter med digitaliseringen inom samhällsplanering och samhällsbyggnad.

Vi säger välkommen till DIGG!

21 september 2018

I början av september slog dörrarna upp till en ny myndighet som ligger på samma gata ett stenkast bort från Sweco i Sundsvall. Myndigheten höll invigning i sina nya lokaler inredd av Swecos arkitekter där Anna Eriksson GD för DIGG (tidigare CIO på Lantmäteriet) och civilminister Ardalan Shekarabi Myndigheten klippte banden under invigningen som firades med pompa och ståt tillsammans med myndighetens nya medarbetare och andra myndigheter och kommunrepresentanter som välkomnar myndigheten till Sundsvall. På plats var också Åsa Zetterberg som på uppdrag av Regeringen är CDO för Sverige.

Civilminister Ardalan Shekarabi, GD Anna Eriksson och Särskild utredare Bengt Kjellson inviger DIGG.

Men vad ska då denna nya myndighet syssla med?

DIGG har i uppdrag att samordna och stödja den förvaltningsgemensamma digitaliseringen i syfte att göra den offentliga förvaltningen mer effektiv och ändamålsenlig. Med den offentliga förvaltningen menas kommuner, landsting och statliga myndigheter. Detta genom att ansvara för den förvaltningsgemensamma digitala infrastrukturen. Förutom det viktiga uppdraget ska de även stötta regeringen med underlag för utvecklingen av digitaliseringen av den offentliga förvaltningen genom att följa och analyserar utvecklingen.

Såhär beskriver myndigheten sig själv: DIGG är en ny myndighet, skapad för att tänka nytt, hantera nya utmaningar och se nya möjligheter. Vi startade 1 september 2018. Läs mer om DIGG på deras webbplats https://www.digg.se/

Behövs det en myndighet för digital förvaltning?

Då vi på Sweco många gånger stöttat våra kunder inom offentlig förvaltning krig datasamordning och visualisering av data så är vi väl medveten om utmaningar med informationsflöden och de hinder som det hittills har inneburit med att inte jobba med standardiseringar både för oss själva och våra kunder. Därför ser vi att DIGG kommer underlätta vårt arbete. Vi är också väldigt nyfikna på vad nationell infrastruktur kommer innebära och kommer att återkommer för att berätta mer när DIGG hunnit landat. Under tiden önskar vi DIGG varmt välkomna till Sundsvall och ser framemot goda samarbeten. Då digitaliseringen är en lagsport, ser vi framemot att tillsammans med DIGG och andra inom branschen lägga upp en taktik för att nå regeringens mål om att vara bäst i världen på att ta tillvara digitaliseringens möjligheter.

Tack till DIGG som lånat ut bilderna till oss.

Författare
Linda Gustafsson – Digital strateg på Sweco som brinner för hållbarhet och digitalisering. Jag skriver gärna om hur ny teknik kan skapa samhällsnytta och bidra till målen i agenda 2030. linda.gustafsson@sweco.se

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.