Swecos hållbarhetsblogg

För oss på Sweco är det viktigt ta ansvar i omställningen till ett hållbart samhälle. Det gör vi både i vår interna verksamhet och i våra kunders projekt. Här kan du ta del av analyser, tips och funderingar när det gäller hållbarhet.

Vi är inte där…

11 november 2021

Arbete har pågått hela natten inne på SEC Center i Glasgow. Just nu pågår en presskonferens där COP-presidenten presenterar resultaten.

Ministersamtalen kan inte beskrivas som att de gått bra, i presidentens egna ord:
”We are not there yet. There is still a lot of more work to be done. Today must represent another gear shift.”

Nu följer kommentarer från observatörsgrupperna:
ENGO svarar med ord som ”We cannot believe…”, ”this does not reflect…”, ”…is still not there”, ”no clear obligation…” varpå IPO (urbefolkningar) följer upp med ”..needs significant improvements”. LGMA är sura över att referensen till städer och regioner som viktiga har försvunnit ur texten. BINGO-gruppen, där jag ingår, trycker på vikten av att lyckas med skrivningarna med Artikel 6, marknadsmekanismer och utsläppshandel. Det kan låsa upp stora finansiella flöden och täppa till möjlighet att verksamheter med stora utsläpp lokaliseras i länder där utsläppen inte är reglerade.

I korthet kan vi sammanfatta med att ingen är nöjd… Så är spelet och på målrakan brukar observatörsgrupperna inte ha så mycket att säga till om.

Det mest kritiska sitter antagligen i finansieringsgruppen där ministersamtalen leds av bl a Per Bolund. Kritiskt för förhandlingarna, alltså. Samtidigt ska vi zooma ut och ha COPs första vecka i minne och alla de samtal jag deltagit i under årets COP. Pengarna finns redan på bordet, de kommer från alla håll i en stor flod och i olika former. De kanaliseras bara inte genom själva förhandlingstexterna.

Det som händer nu är att ministrarna rushar ut i sina grupperingar igen och ska återkoppla till sekretariatet vid olika tidpunkter under kvällen. Därefter blir det ännu ett natt med textskrivning och imorgon bitti/förmiddag kommer texterna ut till allmän beskådan. Då vet vi hur stora framsteg som gjorts.

Författare
Andreas Gyllenhammar - civilingenjör, disputerad miljöanalytiker, hållbarhetsstrateg, keynote speaker, hållbarhetschef på Sweco.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.