COP26 har satt full fart och igår kväll avslutades det inledande högnivåsegmentet, nu går mötet över i ”work mode”, det vill säga förhandlingsfasen. Högnivåsegmentet bevistades i år av ca 100 statsöverhuvuden och bjöd på en hel del fyrverkeri. Energinivån var hög, John Kerry, USAs klimatboss sedan 80-talet, beskrev det som att han inte tidigare upplevt en sådan energi i uppstarten av ett COP.
Något som är lite mänskligt med det här segmentet är att när så många högdjur träffas i samma konferensanläggning så tar de liksom ut varann. Deras normalt sett stora stjärnstatus neutraliseras och de får sitta och vänta på varann på samma enkla konferensstolar som vi andra. Det är ovanligt och lite avdramatiserande att t ex se Kanadas premiärminister Justin Trudeau sitta och fippla med mobilen i en kvart i väntan på EUs Ursula von der Leyen som fastnat i nån konversation på väg till presskonferensen om metaninitiativet.
Resultatet från högnivåsegmentet blev i år några skärpta nationella utfästelser och ett antal gemensamma initiativ presenterades.
Coalitions of the willing
Detta är en relativ ny trend som förstärkts under de senaste årens klimattoppmöten, att ett eller flera länder samlar så många underskrifter som möjligt på ett mer eller mindre konkret förslag som på något sätt syftar till att stärka klimatarbetet. Det är ett smart sätt att ”runda” krångliga länder, skapa momentum och avancera frågor utan att ta dem den omständliga vägen via förhandlingsbordet. Nackdelen är att man inte når full uppslutning men t ex lyckades man i år via metaninitiativet som USA och EU samlade ihop omfatta ca hälften av världens metanutsläpp och därigenom åstadkomma gemensamma löften om utsläppssänkningar i en för klimatet betydelsefull fråga. Att då till exempel Ryssland inte skrev under gör ändå inte att de mer progressiva länderna hindras att kliva före.
Nya klimatinitiativ (i korthet)
The Global Methane Pledge
Att ge sig på metanutsläpp är en smart prioritering då den ur ett 20-årsperspektiv har ca 80 ggr så hög klimatpåverkan som koldioxid. Metan kommer exempelvis från läckage i naturgasledningar, soptippar, köttdjur och jordbruk. USA och EU samlade ihop 100 länder som lovar att kapa utsläppen med 30% till 2030. Stora drakar som inte är med är Kina, Ryssland och Indien. Forskare bedömer att temperatureffekten kan bli upptill 0,3 graders minskad uppvärmning vilket är ett bra kliv mot Parisavtalets mål.
Löftena är frivilliga och icke-bindande men bedöms ändå göra nytta och har definitivt gett en boost till Glasgowmötet.
Stopp för avskogning till 2030
Inom ramen för ”Glasgow Leaders Declaration on Forests and Land Use” lovar fler än 100 länder, motsvarande 85% av världens skogar, att stoppa och ”reversera” avskogningen, bland annat mha av mer än 19 miljarder USD. Intressant är att Brasilien är med på tåget samt att deklarationen även samlar 28 stora företag som lovat att stoppa avskogningsaktiviteter.
The Green Grids Initiative
Fler än 80 länder, där Indien och UK dragit lasset, accelererar ökad tillgång till ren energi. Pengar och tekniköverföring erbjuds.
The Glasgow Breakthrough Agenda
Mer än hälften av världens GDP (40+ länder inklusive EU, USA, Kina, Indien) finns representerad i detta initiativ som fokuserar på grön energi, industri och cleantech. Målet är att göra cleantech till det mest prisvärda, tillgängliga och attraktiva alternativet på alla marknader. Bland de målsättningar som är iögonenfallande finns t ex: ”Affordable renewable and low carbon hydrogen is globally available by 2030” och ”Zero emission vehicles are the new normal and accessible, affordable, and sustainable in all regions by 2030”. Om detta initiativ samlar stor finansiering har det bra potential att skala upp och snabba på klimatomställningen.
Vi fyller på finansieringen!
Många länder fyllde på klimatkassan under High-level segment. T ex: Japan, Skottland, Danmark, Norge, Spanien, Nya Zeeland, EU, USA osv…. Fortfarande saknas pengar men gapet börjar täppas till.
Det är en lågoddsare att tro att finansieringen kommer stå i fokus resten av veckan. Märk väl också att fast fokus ligger på att samla ihop de 100 miljarder årliga dollarna så saknas också fortfarande en plan för hur de ska spenderas. Även detta måste såklart adresseras under COP26.
Stay tuned!
Andreas