Smarta städer

Sweco planerar framtidens smarta städer och samhällen. Städer och samhällen som är trygga, inkluderande och lustfyllda platser att bo och vistas i, och som planeras med de globala hållbarhetsmålen som grund.

Verkligt seminarium och hige tech blommor

27 november 2015

Jag har haft som idé i mina inlägg på denna blogg att jag skall skriva om sådant som jag själv på ett eller annat sätt är inblandad i. Jag tycker i grunden att förändring är mycket bra så denna gång är det ett nytt spår.

Sweco har under ett tag sammalt ihop olika delar av verksamheten och haft frukostseminarium i ämnet den Smarta Staden. I veckan var det dags i Gävle. Jag var inte på plats men det var många andra och det tycker jag är värt att uppmärksamma.

Gavle_1

Min kollega Peter Lindström sammanfattar det lyckade evenemanget på följande sätt:

”I fredags 20 november hölls ett Smarta Städer-event i Gävle. Klockan 8:00 bjöd vi alla gäster på frukost följt av tre intressanta föreläsningar med rubrikerna BIM, Internet of Things och Elvägar. Tre heta ämnen som alla faller inom ramarna för den smarta staden. Extra hett är elvägar för oss i Gästrikland eftersom en av teststräckorna med elväg kommer byggas mellan Gävle och Sandviken. Efter föreläsningarna fick kunderna  mingla runt bland våra montrar och se och prova ny teknik som alla är applicerbara i den smarta staden. Vi hade bl.a. världspremiär för den nya Minecraft-kartan över Sverige som Sweco IT-konsulter skapat i samarbete med Lantmäteriet. Vi som arrangerade eventet vill rikta ett extra tack till våra föreläsare Lars Sundvall, Rasmus Berglöf och Mikael Thydell. Men också Anders Seton som visade potentialen med VR samt Ulf Månsson som lät oss använda deras rykande heta Minecraft-karta.”

Gavle_2

Ett seminarium i Gävle är synnerligen verkligt. Det är detta också – om en det är svårt att förstå.

Världen är liten ibland. Min Amerikanska svåger skickade mig en länk om gjorde att jag hamnade här.

Ett gäng forskare på Lidköpings universitet har kommit på hur man kan skapa elektroniska växter.

ElectricRose

Elektroniska växter – hur kul är  inte det.

Den Smarta Staden bygger på data. Magnus Berggren förklarar det på följande sätt: ”- Nu kan vi börja tala om powerplants på riktigt, vi kan placera sensorer i växterna och utnyttja energin som bildas i klorofyllet, tillverka gröna antenner eller producera nya material.”

Hur mycket data kan det inte bli nu? Några av mina kollegor muttrar ibland över min fascination över data mängder, men detta är hur kul som helst.

Så, jag gratulerar Sweco i Gävle för ett lyckat seminarium och Magnus med kollegor på Lidköpings Universitet för en fantastik upptäckt!

Magnus Lindén
Författare
Magnus Lindén arbetar som seniorkonsult på Sweco i gruppen energimarknader och har mer än 19 år lång erfarenhet arbete med energisystemfrågor likväl som av den avreglerade nordiska el-marknaden.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.