Traineebloggen

Följ våra traineer under deras första år på Sweco. Är du nyexad ingenjör, arkitekt, miljövetare eller har du examen inom IT? Vill du vara med och forma framtidens samhällen och städer? Ger du allt i alla situationer? Letar du efter en språngbräda in i konsultyrket? Då kan Swecos traineeprogram vara något för dig.

Vår på Sweco!

28 februari 2017

Hej!

Kul att det har blivit min tur att berätta lite om mina dagar på Sweco! Det känns äntligen som att våren börjat dra igång på riktigt, trots att vädret inte riktigt verkar ha bestämt sig. Här på 8:e våningen i Marieberg har vi börjat livestreama diverse webkameror som rullar på skärmen i fikarummet, allt från Hammarbybacken och Slussen till ett Katt-café i USA, ett Örnbo och en stor korsning i Japan. En fredageftermiddag livestreamades det även från Positions fredags-innebandy 9 våningar ner.

I övrigt verkar alla ha ganska fullt upp med sina uppdrag. Själv har jag den senaste tiden dels jobbat med vägdata och vägnät som används för att kunna rutta och beräkna relativ närhet mellan elevers adresser och skolor i kommuner och dels med GIS-analyser i en lantbruksanalys för planering och projektering av en höghastighetsjärnväg. Utöver detta sitter jag även på Stockholms Hamnar två dagar i veckan som GIS-stöd för en som gått på föräldraledighet. Där är det stor variation på arbetsuppgifterna, allt från att ta fram kartunderlag och kartor till olika projekt, testa att kartera hamnspecifika objekt utifrån laserdata och bilder tagna i 360 grader från båt längs kajerna och uppdatera hamnens data i Stadens gemensamma kartprogram.

Vi på Position Stockholm har även haft medarbetardag i början av februari. Temat för dagen var engagemang och hur, vad och varför vi är engagerade/oengagerade. Många intressanta, både mer och mindre djupa diskussioner kom upp. Bland annat skillnaden mellan engagemang och drivkraft, hur och om man kan mäta engagemang och om man genom falskt engagemang kan bidra till att engagera andra som i sin tur engagerar en själv. Trots att jag tycker att jag har ett väldigt roligt jobb är det alltid kul att få släppa det lite och få umgås och lära känna kollegorna utanför kontoret ibland.

Min kompetensteamgrupp har även hunnit med att göra ett studiebesök på Stadsarkivet. Vi fick gå ner de 125 trappstegen som ledde längst ner i Kungsklippans bergrum där kartor och ritningar över Stockholm arkiverats. Riktigt roligt och spännande att få nörda ner sig i gamla handritade kartor, planer och bygglovsansökningar som känns fel att inte benämna som konstverk.

Framöver kommer vi traineer som Ida nämnde i förra inlägget snart åka till Åre för lite skidåkning och sen vidare till Östersund för två dagars kurs i Hållbar utveckling med vår Hållbarhetschef Andreas Gyllenhammar och Hållbarhetskoordinator Rolf Ericson. Ser verkligen fram emot detta och tror det kommer bli riktigt kul och intressant!

På kontoret fortsätter jobbet att rulla på, det snackas mycket löpning, längdskidor och diverse annan träning. Många nya har börjat nu i januari och februari, vilket är väldigt kul. Och dessutom är det mitt kompetensteam som ska hålla nästa AW. Känns som att jag har en riktigt kul vår framför mig!

En vanlig morgon från Solterassen på Swecos tak i Marieberg
En vanlig morgon från Solterassen på Swecos tak i Marieberg

Ha det toppen!
/Frida

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.