Traineebloggen

Följ våra traineer under deras första år på Sweco. Är du nyexad ingenjör, arkitekt, miljövetare eller har du examen inom IT? Vill du vara med och forma framtidens samhällen och städer? Ger du allt i alla situationer? Letar du efter en språngbräda in i konsultyrket? Då kan Swecos traineeprogram vara något för dig.

Vad händer efter Swecos traineeprogram?

4 december 2017

Swecos traineeprogram pågår under nio månader och beskrivs som en språngbräda in i konsultbranschen. Men vad händer egentligen efter traineeprogrammet? Vilka erfarenheter tar man med sig? I mitt första inlägg på bloggen har jag valt att intervjua tre tidigare traineer på Sweco för att nysta i vad som händer efter programmets avslut och hur de ser på traineeprogrammet med lite perspektiv.

Tove Juhl Andersen gick Swecos traineeprogram 2015/2016 och jobbar idag bl.a. som projektledare i projekt kopplade till avfallsfrågor.

Namn: Tove Juhl Andersen

När gick du Swecos traineeprogram?

2015-2016

 Vad hade du gjort innan du påbörjade traineeprogrammet?

Pluggat civilingenjörsprogrammet Ekosystemteknik på Lunds Tekniska Högskola + skrivit exjobb på Sweco i Malmö.

Vilken typ av uppdrag arbetar du med idag?

Jag arbetar framförallt med olika typer av avfallsuppdrag där jag kan ha olika roller: handläggare, fältpersonal, uppdragsledare och projektledare. Det kan handla om riskbedömning av gamla deponier, men också om mer strategisk avfallsplanering som exempelvis att hjälpa kommuner att ta fram en avfallsplan. Därutöver är jag ibland ute och tar mark- och grundvattenprover.

Vad har traineeprogrammet bidragit med i din karriär?

Jag fick en bra start ute i arbetslivet genom att både få vara konsult direkt, med också få gå extra utbildning under året som trainee. Det viktigaste traineeprogrammet har bidragit med för min karriär är det fantastiska nätverket som jag fick redan från dag 1. Tack vare det har det varit lättare att ta ännu fler kontakter och även förstå och använda bredden av kompetenser som finns på Sweco.

Känner du att du har nytta av det kontaktnät du byggde under traineeperioden?

Som ny på Sweco är det en trygghet att vara en del av en grupp med människor som träffas regelbundet. Det ger dessutom snabbt möjligheter till att bredda nätverket och det interna nätverket är väldigt viktigt i mitt dagliga arbete. Detta beror både på att jag fortfarande är relativt ny och behöver stöttning av experter i olika uppdrag, men också på att jag sitter på ett litet kontor med endast omkring 20 kollegor och vi jobbar med helt olika saker. För att få ihop rätt bemanning i uppdrag måste jag höra av mig till andra Sweco-kontor regelbundet.

Vad tycker du är den främsta anledningen till att söka Swecos traineeprogram?

När jag går till jobbet på morgonen ser jag för det mesta fram emot att jobba. Sweco är en trevlig arbetsplats som rymmer oändligt mycket kunskap, vilken vi kombinerar på bästa sätt för att hjälpa till att bygga ett hållbart samhälle. När jag går hem efter en dags arbete känner jag ofta att det jag har gjort under dagen är viktigt och betydelsefullt. Genom att gå Swecos traineeprogram får man både en kickstart i karriären och chansen att jobba på ett häftigt företag som gör skillnad. Det tycker jag är den främsta anledningen till att söka Swecos traineeprogram.


Erik Sundén gick Swecos traineeprogram 2013/2014 och arbetar idag som gruppchef och med projektledning.

Namn: Erik Sundén

När gick du Swecos traineeprogram?

2013-2014

 Vad hade du gjort innan du påbörjade traineeprogrammet?

Jag läste till civilingenjör Väg ­och vatten i Lund med en master i technology management, vilket var ett tvärvetenskapligt mastersprogram där teknologer och ekonomistudenter jobbade tillsammans i projektform under två års tid med mycket fokus på ledarskap, personlig utveckling samt med ett utbyte till Kina där vi läste tillsammans med kinesiska studenter i 3 månader, främst med fokus på innovation.

Efter gymnasiet gjorde jag värnplikten och hann med att resa i Syd- och Centralamerika samt göra en skidsäsong i Österrike innan jag började plugga och jobba.

Vilken typ av uppdrag arbetar du med idag?

Idag är jag gruppchef för en grupp på 11 personer som jobbar med projektledning inom infrastrukturprojekt.

Jag jobbar själv i ett uppdrag åt Exploateringskontoret med utbyggnaden av Årstafältet där 6 000 bostäder ska byggas fram till 2030.

Vad har traineeprogrammet bidragit med i din karriär?

Jag fick en bra konsultskolning genom de utbildningar som vi fick gå i traineeprogrammet, men främst så gav det ett otroligt starkt nätverk inom hela Sweco som har varit värdefullt att använda när jag har behövt hjälp från våra systerbolag.

Känner du att du har nytta av det kontaktnät du byggde under traineeperioden?

Absolut!

Vad tycker du är den främsta anledningen till att söka Swecos traineeprogram?

Jag skulle säga just det nätverk inom Sweco som du får direkt när du börjar jobba.


Cajsa Lindström gick Swecos Traineeprogram 2013/2014 och arbetar idag med energi-samordningsfrågor.

Namn: Cajsa Lindström

När gick du Swecos traineeprogram?

2013-2014

 Vad hade du gjort innan du påbörjade traineeprogrammet?

Jag läste på Väg- och vattenbyggnad med inriktning på ventilation och byggnadsfysik på Chalmers. Innan jag fick anställning hade jag varit sommarjobbare på Sweco två somrar, samt skrivit examensarbete här. Jag jobbar idag i samma grupp som jag skrev examensarbete på.

Vilken typ av uppdrag arbetar du med idag?

Jag jobbar men energisamordning i stora sjukhusprojekt.

Vad har traineeprogrammet bidragit med i din karriär?

Traineeprogrammet gav mig verktygen och grunden för att bli en bra konsult, lärde mig att utmana mig själv men främst gav det mig ett stort kontaktnät inom Sweco från Malmö till Umeå och inom alla teknikgrenar.

Känner du att du har nytta av det kontaktnät du byggde under traineeperioden?

Absolut! Nu är det inte jätteofta jag nyttjar det längre men  jag har någon i varje bolag att vända mig till i olika frågor.

Vad tycker du är den främsta anledningen till att söka Swecos traineeprogram?

Det ger en rivstart i rollen som konsult, är lärorikt och som sagt nätverket! Sen är det otroligt roligt också!

 

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.