Digitalisering

En blogg om utmaningar och möjligheter med digitaliseringen inom samhällsplanering och samhällsbyggnad.

Vad är väl en dag på Sweco…

15 december 2017

 …om inte alldeles, alldeles produktiv.

Som Projektledare får jag ofta frågan ”men vad gör du på jobbet egentligen?”. Detta ofta från mina vänner som inte arbetar inom IT för samhällsutveckling, eller som kan föreställa sig hur en konsults vardag kan se ut. Inte för att dagarna alltid innebär det mest svårförståeliga eller hårresande. Men jag tänkte ändå ta tillfället i akt att visa vad en dag på Sweco kan innebära. Så för alla er som undrat, legat vakna i funderingar om nätterna, eller bara läser detta för att se hur glada vi egentligen är om dagarna är hjärtligt välkomna. Stunden är kommen och er nyfikenhet kommer nu att stillas. Kanske kommer ni förstå att detta är ”the place to be” för just er, och i såna fall är det bara att dra iväg ett välskrivet eller opretentiöslöst mejl.

En konsults vardag

Som så många andra konsulter vaknar även jag till väckarklockans inte alltför väna toner. Jag känner in dagsformen och gör mig redo för en dag på Skånegatan 3 (vår besöksadress för den som är besökssugen). På vägen till kontoret passerar jag Ullevi, en åsyn som värmer i den sportintresserades hjärta. Ibland stannar jag upp och tar ett kort på arenan och tänker att en skall ta tillvara på även de små ljuspunkterna i vardagen.

 

Vid äntrandet av kontoret tar jag trappan upp en våning och tänker att det är bra med vardagsmotion. Väl vid skrivbordet förblir jag ståendes då jag fått höra att även detta kan bidra till ett friskare liv. Forskning har dessutom visat att hen blir 5% smartare av att stå upp. I det öppna kontorslandskapet möts jag av idel leenden och hejarop (det sistnämnda något överdrivet). Vissa dagar är vi många i det vitmålade rummet, andra dagar är vi färre. Livet som konsult innebär ofta resande och besök hos diverse kunder. Något som gör arbetet varierande och som jag uppfattar kan attrahera många med konsultanda. När jag sedan står vid mitt höj- och sänkbara skrivbord och tar mig en titt åt vänster står i mitt blickfång min kollega Therese. Tillsammans med Therese håller jag just nu på att konfigurera en del av en fastighetsportal åt en kommunal verksamhet här i Göteborg. Och många dagar är det just det vi håller på med jag och mina kollegor. Vi hjälper företag av olika slag hålla ordning på sin dokumentation av alla möjliga olika färger och former genom kända och ännu okända lösningar. Metadata, Samlingsdokument, BIM-modell och ”machine learning” är alla vanliga utryck i vårt arbetsvokabulär.


Efter några timmars arbete brukar jag sedan höra ett mjukt klickande ljud, och jag förstår då att det är dags för bordtennis med påföljande fikapaus. Ännu lite friskvård tänker ni då. Men jag, och Sweco med mig verkar det som, tror på att det är viktigt att även ha kul på arbetet. Fikaraster innebär ju dessutom ett socialiserande som i bästa fall även kan leda till en och annan samarbetsaffär. Det kallas ”att tänka som en konsult”.

I nedan bildflöde visas (förutom bordtennis-spel) även den lussebulle som förtärdes på självaste Lucia. Med eller utan russin, laktosfria eller icke innehållandes gluten. Alla är vi olika, och det skall finnas något för alla. Ett motto vi bär med oss inte bara när det gäller lussebullar, utan något som genomsyrar hela företaget.


  

Efter fikat fick jag just denna dag som blogginlägget skildrar lite extra energi för att gå och fråga om hjälp. Det jag inte vet har oftast någon annan relevant kunskap kring. Det tycker jag är det fina många gånger med att arbeta på ett stort bolag med bred kompetens. Det finns alltid en klok kollega som sitter på intressant kunskap redo för mig att suga åt sig. För mig handlar detta ofta om att gå bort till vårt produktteam som sitter en bit bort i landskapet. Det är den gruppen som supportar, programmerar och kreativt skapar de fastighetsportaler som vi tillsammans med kunderna utvecklar. Vi har ett nära samarbete och utan dem vore jag ingenting (i ett kodningssammanhang).


Efter diverse problemlösning, mejlkorrespondens och göteborgska skämt så börjar magen återigen att kurra. Äta bör man osv. Så innan promenad mot någon närliggande lunchrestaurang ser jag till att förbereda eftermiddagens möte med den organisation som förvaltar stadens olika arenor och evenemangslokaler.


För den som undrar så är det en vegetarisk variant av koreansk Bibimbap på ovan bild. Det händer att jag försöker tänka på köttkonsumtion och dess påverkan på vår natur. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Även det ett motto vi tar med oss in i våra uppdrag och gentemot kunder. Ett sådant tänk kan t.ex. leda till att vi tar cykel istället för bil eller struntar i att skriva ut det där dokumentet som lika gärna kan skrivas under på datorn. Eftermiddagens arbete andas sedan kundkontakt. Ett uppföljningsmöte följt av operativt möte där vi gemensamt med kund går igenom pågående ärenden samt hur vi vill utveckla vårt samarbete och den produkt som vi levererar. Kontinuerliga möten av denna kaliber tror vi leder till en strålande fin kundrelation. Sånt som vi konsulter gillar att göda och varsamt vårda.

På den ena av bilderna ser vi min kollega Jan-Olof vackert poserande i stunden strax före mötet. Den andra visar bilden som pyntar rummets interiör och som har en uppenbar koppling mot mötesrummets namn.


Efter mötet småsnackar vi lite, skriver välutformade mötesanteckningar och tackar för oss innan kvällens äventyr och livet utanför Sweco tar vid.

Ja, mina vänner. Detta var ett inlägg som visar hur en dag för en konsult kan se ut. Allt som oftast väldigt varierande, kantad av samarbeten av olika slag. Ofta känns det som om jag lär mig något nytt varje dag.

 

 

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.