Smarta städer

Sweco planerar framtidens smarta städer och samhällen. Städer och samhällen som är trygga, inkluderande och lustfyllda platser att bo och vistas i, och som planeras med de globala hållbarhetsmålen som grund.

VAD ÄR EN DIGITAL TVILLING?

12 mars 2020

Digital tvilling (DT) är idag ett hett ämne och ett av alla de ”buzzwords” inom digitalisering som man förväntas känna till. År 2018 hamnade DT på Tech-analytikern Gartners berömda Hype Cycle och utsågs till en topp tio strategisk tekniktrend.

Men vad är då en Digital Tvilling och vad ska den användas till?

Med uppskattningsvis 21 miljarder anslutna sensorer och ”endpoints” vid slutet av 2020 kommer det inom en snar framtid finnas miljarder digitala tvillingar runt omkring oss.

Det här är en digital tvilling

Termen ”Digital tvilling” myntades ursprungligen av Dr. Michael Grieves redan 2002 och NASA var en av de första som använde denna teknik i sina rymdforskningsprojekt.

En DT är en virtuell kopia av ett fysisk objekt eller system och dess tillhörande miljö. Den digitala tvillingen kan vara en virtuell kopia av en enskild utrustning men också av ett större föremål som en byggnad, en fabrik och till och med en hel stad. Konceptet utvidgas hela tiden och idag omfattar begreppet DT även ex. processer och organisationer.

Genom att kombinera olika tekniker som IoT, AI, BIM och AR parar vi ihop den verkliga och virtuella världen. Realtidsdata (temp, tryck, vibrationer etc.) integreras med den virtuella kopian tillsammans med annat data av intresse (egen data, extern data eller öppen data) för att kunna analysera, prognostisera, simulera samt se trender.

En möjliggörare att nå uppsatta mål

Många branscher står mitt i en kulturförändring med globala trender som driver utvecklingen. Många industrier ska öka sin produktivitet samtidigt som hållbarheten är i fokus. En hållbar drift och ett hållbart underhåll ger både ekonomisk vinst och en klimatvinst, här kan konceptet med digitala tvillingar fungera som en möjliggörare till att uppnå de uppsatta målen.

Beslut kan baseras på realtidsdata och statistik som det skulle tagit dagar och veckor att sätta samman kan nu presenteras inom sekunder! Man kan vid felmeddelanden direkt få förslag på olika sätt att lösa felet. Investeringar, underhåll och stopp kan planeras utifrån utvärdering av realtidsdata och simuleringar från den egna anläggningen men också från andra liknande anläggningar. Genom detta kan man optimera drift, ekonomi, säkerhet, hållbarhet, miljö etc.

Framtidsspaning

Smarta hållbara samhällen inkluderar såväl smarta städer som smarta industrier. Utvecklingen går snabbt och från att tidigare ha fokuserat på separata delar ser vi idag mycket mer dialog runt horisontella helhetslösningar för olika branscher och industrier i samverkan med övriga samhällsfunktioner. Digitala tvillingar användas redan idag inom många olika branscher som tillverkningsindustri, bilindustrin, byggindustrin, samhällsbyggnad och sjukvård.

På kort sikt erbjuder digitala tvillingar hjälp med förvaltningen av tillgångar och tillför värde i operationell effektivitet och insikt i hur produkter används och hur de kan förbättras. Med tiden kommer virtuella kopior av praktiskt taget alla delar av vår värld att anslutas med deras verkliga motsvarigheter samt med varandra genom System av System (SoS) där AI-baserade funktioner möjliggör avancerad simulering, drift och analys.

Jag är övertygad om att nyttjandet digitala tvillingar kommer att vara en avgörande faktor för den framtida utvecklingen av nya produkter , processer och tjänster.

Är du nyfiken och vill veta mer om Digitala Tvillingar eller vad som kan göra just din verksamhet mer Hållbar och Smart, tveka inte att ta kontakt!

Fredrik Björk, Digital Strateg för Sweco’s industrikonsulter
☎ +46 709 969797
✉ fredrik.bjork@sweco.se

Författare
Digitalization creates completely new behaviors that permeate the entire community structure. As a digital strategist for smart industry, I strive to improve and develop both our internal and our customers' processes to create more efficient and sustainable solutions across the entire value chain.

Kommentarer

Kommentarer är stängd.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.