Utifrån mina erfarenheter som BIM-samordare i tre år på Sweco samt tidigare bakgrund som projekterande konsult finns det flera utmaningar jag ser med att gå från BIM i projektering till BIM i förvaltning/produktion.
För mig har BIM-arbetet till stor del handlat om att höja noggrannheten och kvalitén på informationen vi tar fram, något som även kallas LOD-nivåer (level of detail). En hög detaljeringsnivå och ett strukturerat arbetssätt resulterar i högre kvalitet men ställer även högre krav på alla som är involverade i projektet. Utmaningarna kommer dock när vi är klara med projekteringen och går mot produktion och till sist förvaltning. Många gånger är vi som BIM-samordare bara med i första skedet. Produktion- och förvaltningsfasen är egentligen ännu viktigare om man vill kunna dra nytta av BIM fullt ut.
Tar vi fram en högkvalitativ BIM-modell i projektering och den inte nyttjas och förädlas under produktion kommer den ha lågt värde för förvaltningen när projektet är slut. Det är viktigt att en förvaltningsorganisation är förberedd att ta emot digital dokumentation och har varit med och formulerat kraven för den. Största delen av en byggnads livscykelkostnad uppkommer just under förvaltningsskedet (upp mot 80-90%!), det gör att vi kan ha stor inverkan på framtida förvaltningskostnader. Det finns såklart många andra anledningar till varför man ska ha koll på sin byggnationinformation, exempelvis miljödata, visualisering, uthyrning osv.
Många gånger handlar det om kortsiktighet i produktionsskedet vilket kan bero på flera faktorer, ofta tid och pengar. Genom att hjälpa våra kunder att se nyttan med BIM (även de mindre entreprenörerna) med exempelvis mängdning, produktionsplanering och samordning kan vi uppnå högre kvalitet och effektivisering för alla parter. Glappet kan ibland vara stort mellan ambitionsnivån i projektering och produktion, det gäller att hitta en ”good enough”-nivå så man varken siktar för högt eller lågt.
Vi ser nu att många beställare är beredda att investera mer pengar i projekten när det gäller BIM och vågar ställa krav, vilken är ett stort steg i rätt riktning! Det skapar bättre förutsättningar för oss att kunna hjälpa våra kunder och inte vara låsta i CAD alá 2002-tänk.
Utan att gå in på detaljer finns det massvis av förbättringspotential när det gäller att hjälpa våra kunder att digitalisera sig. Är man ute efter snabba adrenalinkickar kommer man bli besviken, förändring tar tid! Inte minst i byggbranschen! Med det så önskar jag er en riktigt god helg, kommentera gärna om ni har funderingar eller frågor.