Traineebloggen

Följ våra traineer under deras första år på Sweco. Är du nyexad ingenjör, arkitekt, miljövetare eller har du examen inom IT? Vill du vara med och forma framtidens samhällen och städer? Ger du allt i alla situationer? Letar du efter en språngbräda in i konsultyrket? Då kan Swecos traineeprogram vara något för dig.

Utanför kontoret, ute i naturen

27 oktober 2014

En tidig morgon i mitten av september så mötte jag upp min handledare Marine på centralstationen i Stockholm. Tåget tog oss till Nässjö där vår kollega Margareta, som vanligtvis sitter i Falun, mötte upp oss med bil. Bakluckan var fylld med stora och små kartor, både småskaliga och storskaliga. Samtliga hade en sak gemensamt, Sydvästlänken.

Första gången jag hörde namnet Sydvästlänken tänkte jag att det var någon slags trafikled eller pendeltågstunnel, såsom Norra länken i Stockholm eller Västlänken i Göteborg. Men efter att ha blivit introducerad till projektet så visade det sig vara Sveriges nya stamnät för el som Svenska Kraftnät bygger. Den sträcker sig från Hurva i Skåne till Hallsberg i Närke.   

Pampig och splitterny kraftledningstolpe
Pampig och splitterny kraftledningstolpe

Vi tre skulle under de tre kommande dagarna studera bostadsfastigheter där utsikten över den nya ledningen skulle kunna innebära en marknadsvärdesminskning för fastigheterna. Skulle skadan vara så stor att det påverkade värdet med 5 % eller mer så är den ersättningsgill.

Vi pratade med fastighetsägare, dokumenterade med bilder och antecknade vad vi såg. Jag lärde mig verkligen fantastiskt mycket och kände att jag fick mina föreläsningar från universitetet konkretiserade. Efter nästan två månader på Sweco kan jag säga att jag verkligen uppskattar att ha ett jobb som leder till att det händer saker ute i verkligheten och inte bara i datorn på kontoret.

En fin eftermiddag på jobbet
En fin eftermiddag på jobbet

Mina första veckor på Sweco har jag inte bara jobbat på kontoret, varit på landet eller i skogen. Förra veckan var jag iväg på Samhällsbyggnadsdagarna i Stockholm. Jag träffade en hop kursare, kända ansikten från LTH och nya personer som jobbar för att skapa ett så bra samhälle som möjligt. Hur kul och ballt som helst att vara med och skapa morgondagens samhälle!

Första dagen på Samhällsbyggnadsdagarna avslutades på Berns
Första dagen på Samhällsbyggnadsdagarna avslutades på Berns

 

 

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.