Smarta städer

Sweco planerar framtidens smarta städer och samhällen. Städer och samhällen som är trygga, inkluderande och lustfyllda platser att bo och vistas i, och som planeras med de globala hållbarhetsmålen som grund.

Use Electricity wisely

23 maj 2017

Förra veckan, ett par dagar i Sydafrika jobbandes på Eskom. Eskom är det största energibolaget, i alla fall avseende el, i Sydafrika. De har ett antal större utmaningar att jobba med. Jag var där för att dela med mig av vår erfarenhet kring stordataanalys och lastprofilssimulering (smala ämnen). Mycket bra diskussioner och väldigt intressant. Det är väldigt kul och inspirerande att ibland få chansen att göra en resa som denna.

Länderna (Sydafrika och Sverige) är lika i mycket och på samma gång väldigt olika. Utmaningarna inom eldistribution är olika men ändå någonstans i botten lika. Rent tekniskt skall el från punkt A till B (produktion till kund) vid rätt tillfälle, där precis som här. Problemen med att få betalt är större där, likaså förstod jag det som att de hade rätt stora problem med stölder av exempelvis batteribackuper till styrsystem och övervakning i nätstationer. Men grundproblemet vid eldistribution, el från A till B är det samma.

Vi ägnade mycket tid under diskussionerna till att diskutera utspridda installationer av solelsproduktionsanläggningar och vad de kan komma att betyda för elnätsutbyggnaden. Kan elbilar och efterfrågeflexibilitet användas för att balansera dagar med mycket eller lite produktion? Känns diskussionen igen (även om det snarare är vind som är diskussionen här i Sverige)? Så lika, men så olika.

Någon copywriter hade i alla fall på Eskoms uppdrag formulerat det hela på vad jag tycker är mycket träffande sätt:

Use Electricity wisely: Idag, men framförallt imorgon; där som här!

Författare
Magnus Lindén arbetar som seniorkonsult på Sweco i gruppen energimarknader och har mer än 19 år lång erfarenhet arbete med energisystemfrågor likväl som av den avreglerade nordiska el-marknaden.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.