Traineebloggen

Följ våra traineer under deras första år på Sweco. Är du nyexad ingenjör, arkitekt, miljövetare eller har du examen inom IT? Vill du vara med och forma framtidens samhällen och städer? Ger du allt i alla situationer? Letar du efter en språngbräda in i konsultyrket? Då kan Swecos traineeprogram vara något för dig.

Uppstarten av traineeprogrammet

19 november 2018

Så vad händer egentligen när man har blivit antagen till Swecos traineeprogram? Förutom att det är dags att börja sin konsulttjänst så är det också dags att lära känna alla andra traineer och få reda på vad vi ska få göra under traineeträffarna. Så i början av september fick vi alla åka till Långholmen i Stockholm för att ses allihop för första gången.

Den första träffen bestod av två halvdagar på Långholmen där vi sågs den första dagen tillsammans med våra chefer och den andra dagen bara med traineerna. En del hade redan hunnit jobba innan den här träffen och för andra, som för mig, så var det första dagen på jobbet. Jag mötte upp min chef på tågstationen och så åkte vi ner till Stockholm tillsammans, väldigt nervöst men skönt att få prata ihop sig lite innan det var dags att träffa alla. I år är vi 22 traineer fördelade på tio orter och åtta av Swecos elva bolag, så en salig blandning helt enkelt.

Väl på plats var programmet fullspäckat. Vi fick börja med att äta lunch tillsammans och sen lyssna på affärsutvecklingschefen från Sweco Architects som berättade om Sweco som bolag. VI fick också mer information om hur upplägget på traineeprogrammet skulle se ut och pratade om våra förväntningar på jobbet och traineeprogrammet tillsammans med våra chefer. Under våren kommer vi också att genomföra projektuppgifter inom programmet som vi fick presenterade för oss. Slutligen så fick vi en genomgång i metoden Design Thinking av Fantastic studio som en uppvärmning innan vi ska använda det i våra projektuppgifter. Det var högt tempo och väldigt roligt och lärorikt och ett kul sätt att börja lära känna varandra på då vi diskuterade både i grupp och sedan fick höra hur de andra grupperna hade tänkt.

Efter en fullspäckad dag med information var det dags för teambuilding. Långholmen är ett gammalt fängelse så vi fick byta om till väldigt randiga fängelsekläder och blev uppdelade i två lag. Sedan fick vi tävla mot varandra i olika kluriga grenar som blåsrörsskytte, olika gåtor och vilket lag som snabbast kan korsa mållinjen samtidigt som alla sitter fast tillsammans i fotbojor. Riktigt kul och en jämn kamp lagen emellan! Efter teambuildingen så fick vi äta gemensam middag där det fanns chans att småprata prata lite med varandra innan vi fick tillbringa natten i varsin cell, som numera var ombyggda till hotellrum 😊

Dag två fick vi berätta lite mer om oss själva och göra en värderingsövning. Det var riktigt roligt att höra om de andra traineernas intressen de diskussioner som uppstod när vi tyckte olika i olika frågor. Det är en riktigt bra grupp med grupp med högt i tak för våra diskussioner från dag ett vilket känns väldigt bra. Tanken är ju att vi ska kunna diskutera och lära av varandra och få ett bra utbyte under de här nio månaderna p

rogrammet pågår. Vi fick också en föreläsning om Swecos market position och FN:s globala hållbarhetsmål som är något som Sweco jobbar med. Slutligen avslutades dagarna med fotografering och gemensam lunch innan alla skulle åka hem. Det var två riktigt intensiva dagar och efteråt var jag riktigt peppad på att både sätta igång att jobba och att träffa traineegänget igen!

 

Traineerna under teambuildingaktiviteten på Långholmen

 

 

Profilbild
Författare
Eva Roth - Projektingenjör inom infrastruktursektorn och deltagare i Swecos traineeprogram 2018/2019. Intresserad av digitalisering som verktyg för att lösa stora och små problem i olika uppdrag. eva.roth@sweco.se

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.