Traineebloggen

Följ våra traineer under deras första år på Sweco. Är du nyexad ingenjör, arkitekt, miljövetare eller har du examen inom IT? Vill du vara med och forma framtidens samhällen och städer? Ger du allt i alla situationer? Letar du efter en språngbräda in i konsultyrket? Då kan Swecos traineeprogram vara något för dig.

Traineeträff i april: DISC-jockeys

22 maj 2013

I ärlighetens namn är traineeprogrammet nu avslutat – vi är diplomerade trainees. Men av olika anledningar (inga ursäkter) är det en viss fördröjning här på traineebloggen. Därför ska jag nu ta er med tillbaka i tid och rum: Till Stockholm, den 17 april 2013.

Då hade vi vår näst sista gemensamma träff på Clarion Sign Hotel, smidigt beläget vid Stockholm C för de av oss som kommer från andra städer – jag själv inräknad.

Titeln på träffen var ”Affärsmannaskap: Uppföljning”. Man skulle kunna tänka sig att det var repetition och förhör på vad vi lärde oss på affärsmannaskapsutbildningen i november. Det var det också på ett sätt, fast med en twist.

Inför utbildningen hade vi alla fått göra ett personlighetstest enligt DISC-modellen. Tidigt under dagen fick vi ut resultatet av detta. Lite skakigt, eftersom man har en tydlig mening om hur man själv är. Dessutom vill man inte bli satt i bås och kategoriseras. Man vill vara komplex och unik. Själv är jag det, även om testet visar att jag är väldigt mycket…

Nä, det kan kvitta vad jag är!

Men sanningen är att jag känner igen väldigt mycket av det jag fick beskrivet som typiskt för min personlighetsprofil. Speciellt i en arbetssituation, vilket var utgångspunkten för testet.

Mot bakgrund av personlighetsprofilerna var vi även indelade i grupper. Arbetet under dagen bestod till en början av teori kring olika personlighetsprofiler och vad som kännetecknar dem. Sedan var en stor del praktiska övningar om att träffa människor med olika profiler. Till exempel kunder – voilà, affärsmannaskap! Som alltid med kurshållare Wenche var det högt tempo och mycket skratt. Speciellt i rollspelet där vi skulle gå in i en kundroll och renodla vår egen profil så mycket som möjligt.

Rolig input från publiken

Som ett avslutande moment av utbildningen hade vi en lugn och faktiskt ganska stark session där man fick en stund att reflektera över var man såg sig själv i framtiden och hur man skulle ta sig dit. Detta delades sedan i plenum och blev en skön kontrast till all kategorisering vi hade hållit på med under dagen. Man fick vara sig själv igen. Förutom kunskaper inom affärsmannaskap tar jag med mig en ökad medvetenhet om vad som triggar mig själv från denna mycket givande traineeträff.

Tack, Sweco och Wenche!

En rapport från vår diplomering förra veckan kan väntas inom kort här på traineebloggen.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.