Traineebloggen

Följ våra traineer under deras första år på Sweco. Är du nyexad ingenjör, arkitekt, miljövetare eller har du examen inom IT? Vill du vara med och forma framtidens samhällen och städer? Ger du allt i alla situationer? Letar du efter en språngbräda in i konsultyrket? Då kan Swecos traineeprogram vara något för dig.

Traineepresentation – Terese

5 november 2013

Terese Carlbark, 25 år. Hon är boende och uppvuxen i Tyresö ca 1 mil söder om Stockholms stads gränser. Är sedan augusti 2013 ny medarbetare på Sweco Position i Stockholm och är även en utav 15 traineer i årets upplaga av Traineeprogrammet.

Bakgrund

Jag är i grunden en samhällsvetande fotbollsnörd som kombinerade Samhälle/ekonomi-studier med fotboll under gymnasiet. Att jag sedan fortsatte min bana med att hoppa på Civilingenjör Samhällsbyggnad med inriktning Geografisk IT är egentligen en ren tillfällighet. Jag ville väl göra någon mindre revolt mot min annars ekonomiorienterade familj (inser väl såhär i efterhand att det inte var mycket till revolt men vid tillfället kände jag mig iallafall lite farlig).

Under hela min studietid på KTH har jag parallellt spelat fotboll på elitnivå i klubbarna Tyresö FF och Vasalunds IF och spelar sedan ett år tillbaka i Brommapojkarna där vi nyligen tagit steget upp i Elitettan (motsvarande herrarnas Superetta). Jag lever och andas fotboll 24 timmar om dygnet 365 dagar om året och därför fylls min fritid främst med fotboll.

Fotboll

Under andra året på KTH får man välja inriktning och då hade väl min tonårsrevolt avtagit något och jag tänkte till en början välja Bygg- och fastighetsekonomi. Efter att ha läst en GIS-kurs i slutet av år 2 ändrade jag mig dock och tyckte ändå att det där med Geografisk IT var väldigt spännande och kul. Dock kändes det helt främmande att faktiskt välja det som ”karriärsval” för det kändes så abstrakt. Hur och var kunde man egentligen jobba med GIS, kartor och geografiska analyser någonstans? Tillsammans med en klasskompis gick jag då på ett enklare studiebesök på just Sweco Position för att försöka få svar på mina frågor. Besöket var väldigt givande och jag blev helt ”såld” på företaget. Både gällande arbetsuppgifter men också främst på företagsklimatet. Det var sådan trevlig och familjär stämning och det kändes som att alla verkligen trivdes och hade kul på jobbet. Sedan den dagen var siktet inställt. Jag valde Geografisk IT som inriktning och jag ville att Sweco Position skulle bli min framtida arbetsplats.

Varför sökte du dig till Swecos traineeprogram?

Under studietiden fortsatte jag min samverkan med Position genom att skriva kandidatarbete, sommarjobba och nu slutligen i våras skriva examensarbete för Sweco. När jag sedan fick möjligheten att bli anställd var det inget snack om saken, det var ju här jag ville jobba!

I samma veva blev jag även informerad om att Traineeprogrammet gick att söka och självklart, ville jag söka det! Det är en ypperlig möjlighet att snabbt få lära känna företaget i ett bredare spektra, skaffa sig ett nätverk med andra nyexaminerade på andra bolag inom företaget, få gå självutvecklande kurser som hjälper mig att bli en bättre konsult och dessutom ha väldigt kul under tiden.

Vad är det bästa med Sweco Position?

Eftersom jag redan skrivit så mycket om hur fantastiskt jag tycker att Sweco Position är så tänkte jag fatta mig lite kortare här och sammanfatta min uppfattning om Position i 3 meningar.

  • Familjärt, prestigelöst och varmt företagsklimat.
  • Utmanade uppdrag med en fantastisk bredd.
  • Kompetenta kollegor som gärna svarar på frågor och hjälper mig att utvecklas i min arbetsroll varje dag.

Vilka uppdrag jobbar du i?

Såhär i början har jag jobbat mycket mot Trafikkontoret på Stockholms stad där jag digitaliserat skelettjordar och luftbrunnar. Har även gjort mindre uppdrag som innefattar koordinatsystemtransformationer för diverse CAD-filer i byggprojekt.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.