Traineebloggen

Följ våra traineer under deras första år på Sweco. Är du nyexad ingenjör, arkitekt, miljövetare eller har du examen inom IT? Vill du vara med och forma framtidens samhällen och städer? Ger du allt i alla situationer? Letar du efter en språngbräda in i konsultyrket? Då kan Swecos traineeprogram vara något för dig.

Traineepresentation – Julia

9 december 2013

Julia Matwinska, är 25 år gammal och jobbar som projektledare inom Infrastruktur på Sweco Management i Göteborg.

presentationsbild

Bakgrund

Jag är född och uppvuxen i Göteborg och har läst Väg- och vattenbyggnadsprogrammet på Chalmers tekniska högskola. Efter att ha avklarat min kandidat på Väg- och vattenbyggnad bestämde jag mig för att under ett års tid utforska vad som fanns utanför högskolans väggar och året blev en blandning av praktik och äventyr. För att få en förståelse för hur arbetslivet skulle komma att se ut praktiserade jag på ett konsultbolag där mina huvudsakliga arbetsuppgifter var järnvägsprojektering och uppdragsplanering. När min praktik väl var avslutad och jag hade hunnit ta mig en ordentlig funderare under mitt livs resa i Sydamerika var valet klart, jag hade bestämt mig för att studera projektledning inom byggsektorn.  Anledningen till detta var för att jag ville ha en roll där jag hade möjlighet att vara delaktig i flera led av byggprocessen och få chansen att etablera en kundrelation med aktörer inom olika områden.

Varför sökte du till Swecos traineeprogram?

Under min praktik upptäckte jag att jag trivdes väldigt bra med att arbeta som konsult och hade därför siktet inställt på att starta min yrkesbana inom detta. När jag såg Swecos affisch om traineeprogrammet på Chalmers kändes denna traineeplats på Sweco Management i affärsområdet Infrastruktur som den vore klippt och skuren för mig. Möjligheten att få kombinera mina tidigare erfarenheter inom järnvägsbranschen med mitt intresse för projektledning samtidigt som jag skulle få lära känna andra delar av företaget via traineegruppen verkade vara ett fantastiskt bra koncept.

Vad är bäst med Sweco Management?

Att det alltid finns någon att bolla idéer och tankar med men också för att vi får arbeta i stora samhällsförändrande infrastrukturprojekt.  Jag gillar variationen av små och stora uppdrag på Management och jag tycker det är kul att mina arbetsdagar ser så olika ut beroende på vilka uppdrag jag arbetar med.

Vilka uppdrag arbetar du i?

Jag arbetar för tillfället med två entreprenörsupphandlingar, en inom väg och en inom järnväg. I dessa uppdrag arbetar vi med att ta fram kontrakt och allmänna föreskrifter. Att arbeta i uppstartsfasen av dessa uppdrag har gett mig en förståelse för vad som krävs för att byggprocessen ska kunna starta och vilka skillnader det finns mellan väg- och järnvägsprojekt.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.