Agera nu! Swecos hållbarhetsblogg

För oss på Sweco är det viktigt ta ansvar i omställningen till ett hållbart samhälle. Det gör vi både i vår interna verksamhet och i våra kunders projekt. Här kan du ta del av analyser, tips och funderingar när det gäller hållbarhet.

Tjugofemte gången gillt för klimatet!?

2 december 2019

Sen jag var på mitt första klimatmöte, COP16, har jag varje gång fått höra att just detta års klimatmöte är det avgörande. Denna gång är tonläget ett annat; det är ett slags mellan-COP som bara ska fixa det sista lilla i Parisavtalet. Så låt mig ta den för mig så ovana och obekväma positionen att detta är det viktigaste klimatmötet på länge eller någonsin. Därför att nu är det seal the deal som gäller; tjugofemte gången gillt för klimatet!

Parisavtalet i sig, och dess snabba ratificering, betydde inte stort mer än vilka andra högtidliga nyårslöften som helst. Alla har vi avgett dem, alla har vi brutit dem. Det är att få en komplett regelbok på plats som gör skillnad. Och det får vi, peppar peppar, i Madrid. Då är grunden lagd för den snabba omställning som behöver ske, med en halvering av klimatpåverkan på tio år, eller drygt sju procent per år på global nivå enligt UNEP:s Gap Report. Då börjar också nästa fas i det globala klimatarbetet: att leverera på klimatåtagandena i de 184 Nationally Determined Contributions som redan lämnats in, och att successivt skärpa klimatmålen. Då kan COP26, nästa november i Glasgow, bli den första riktiga ambitionshöjar-konferensen, där NDC:erna för första gången skärps, vilket bygger vidare på att nästan 70 länder redan uttalat mål om nettonoll i klimatpåverkan.

Det som står i vägen för allt detta är, som många redan uppfattat, Artikel 6 om hur internationellt klimatsamarbete ska regleras, hur man ska säkerställa att en utsläppsminskning som t.ex. Sverige finansierar i Chile räknas på ”rätt” ställe och inte dubbelräknas (mycket har redan skrivits om denna Artikel 6, t.ex. på klimatförhandling.se för den som vill fördjupa sig).

På COP24 i fjol gick det inte att komma överens. Formellt tas alla beslut med konsensus, vilket betyder att om ett enda land inte vill, så blir det inget. I verkligheten är COP ibland beredda att ”inte höra” enskilda länder som är i vägen för ett gemensamt beslut, men det kan smaka surt efteråt under mycket lång tid, så det blir spännande att se om och i så fall hur man på klimatmötet ”löser ut” länder som Brasilien och ett par andra länder som stått i vägen för ett gemensamt beslut. Mycket av detta kommer att ske i ”informal informal”, i korridorer eller i mötesrum som inte utannonseras, utan insyn för observatörer. Andra må klaga på denna brist på transparens, men jag tror att det är helt avgörande för att komma framåt och kunna få hela Parisavtalet på plats.

Artikel 6 är den stora, nu kända knäckfrågan på COP25. Annat, som att de blå frågorna och havets betydelse i klimatfrågan får stor plats, får mer tas på kontot av att Chile som värdland vill ha en profilfråga. Fjolårets värd Polen lyfte på samma sätt klimaträttvisa utifrån kolbaserade ekonomiers perspektiv – och rättvis omställning kommer på helt olika sätt att finnas med i alla diskussioner, utifrån Greta Thunbergs och klimataktivisternas perspektiv ena gången och oljelobbyns och de gula västarna nästa gång. Räkna också med att klimatfinansiering blir stor som fråga; från nästa år ska det finnas 100 miljarder USD i årlig internationell klimatfinansiering bl.a. genom Gröna Klimatfonden – och dessa miljarder är ofta smörjmedel för de andra delarna av klimatförhandlingarna går. Därför blir det spännande vad som presenteras på COP i form av ny grön finansiering – men också om några nya länder kommer med nettonoll-klimatlöften som nästan 70 länder.

Och så dyker det alltid upp en oväntad stridsfråga. På COP24 blev det storbråk om hur klimatmötet skulle hantera IPCC:s rapport om 1.5-gradersmålet, skulle den ”välkomnas” eller inte? Sverige fick en huvudroll i att lösa detta som för omvärlden måste te sig som en petitess men som varje gång hotar att få förhandlingarna att spåra ur.

I allt detta finns också att COP som bekant inte hålls i Santiago, Chile utan Madrid, Spanien, men fortsatt under chilenskt ordförandeskap. I Chile hålls samtidigt stora klimatmarscher och civilsamhällets toppmöte för klimataktion – många bevakar COP, vi är en av väldigt få som också håller koll på vad som händer i Chile eftersom signalerna härifrån blir viktiga för hur klimaträttvisespåret utvecklas. Kom tillbaks till denna blogg för en daglig uppdatering!

Författare
Dubbad till riddare för sitt klimatarbete av franska regeringen. Utsedd till Mäktigast i Hållbarhetssverige. Runner-up i Årets Opinionsbildare. Ansvarig för kampanjen som vann Årets Lobbyist. Årets Framtidspolitiker. Tidigare vd för tankesmedjan Fores.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.