#Vi på Sweco

Vi söker ingenjörer, arkitekter, miljöexperter, samhällsplanerare, IT-experter och säkert något mer framtida yrke som vi ännu inte känner till. I våra uppdrag skapar vi bättre boenden, smartare sätt att resa och grönare städer. Bland annat. Här berättar våra medarbetare om hur det är att vara på Sweco.

”Tjenis klenis!”

14 maj 2019

Förutom att vara två av våra vassaste konsulter är Björn Eriksson och Lars Lundberg också flitiga följeslagare till gymmet. Tonen kan vara rå, men alltid hjärtlig bland skivstängerna. Gemenskapen, ledarskapet och flexibiliteten att kunna styra över jobb och fritid är något de värdesätter högt.

Berätta! Vad har ni för relation?

Vi är gymkompisar sedan långt tillbaka när vi jobbade ihop på en tidigare arbetsplats. Det började med att vi smet ner till gymmet på luncherna. Vi har en skön jargong där vi peppar och hackar på varandra hela tiden.

Björn: Jag började på Sweco före Lars och helt plötsligt en dag får jag ett meddelande: ”Tjenare klenis! Ska du med och träna?” Då var det Lars som kommit hit till Sweco, så nu kör vi på tillsammans i gymmet igen. Riktigt kul!

Vad jobbar ni med?

Björn: Jag är biträdande gruppchef i en BIM-samordningsgrupp. Jag jobbar med uppdragsledning och är något som kallas för Power user, vilket innebär att jag är expertanvändare av programvaran och utvecklar verktyg som andra kan använda. Jag kan jobba med strategiska frågor likväl som att modellera. Mycket handlar om att planera hur andra ska använda programvaran eller ta fram verktyg för att effektivisera eller automatisera arbetsuppgifter.

Lars: Jag jobbar som miljökonsult i två grupper. En som jobbar med förorenade områden, där det är mycket provtagningar i jord och vatten för att kartlägga eventuella föroreningar. I den andra gruppen jobbar jag med byggnader, där jag till exempel gör rivningsinventeringar för att se om det finns farligt byggmaterial så att de som sköter rivningsarbetet kan utföra det i en säker arbetsmiljö. Det kan också handla om köp och försäljning där en fastighetsägare vill veta om det finns någon miljöskuld som kan ställa till det för dem i ett fastighetsköp.

Berätta om ett givande uppdrag

Björn: Jag jobbar mot entreprenörer och där är själva automatiseringsdelen väldigt intressant. Att se kundens behov och anpassa arbetet efter uppgiften. Jag har till exempel hjälpt kunder med att autogenerera ritningar så att de enklare ska kunna produktionsplanera på traditionellt vis.

Det har varit jäkligt ballt att se vad effekten blir av automatiseringar och innovationer som man själv har hittat på! Det har hjälpt kunden så att de har kunnat se brister i handlingarna och gett dem möjlighet att produktionsplanera enklare då det inte är alla som är vana med att hantera till exempel 3D-modeller. Det har gjort att de fått den information de behöver vid rätt tillfälle.

Det är lätt att det levereras en större mängd data, men som faktiskt är för lite information. Det är en del av mitt arbete att se till att läsa ut och hantera data för att tillgängliggöra information så att kunden kan planera arbetet lättare.

Vad är det bästa med att jobba på Sweco?

Lars: För mig som är nybliven pappa är det väldigt bra att det är ett flexibelt jobb. Så länge det funkar med uppdragen kan jag styra min tid ganska mycket själv.

Björn: Och vill man glida ner till gymmet på luncherna så är det helt okej. Så det försöker vi göra så ofta vi kan!

Det som också gör att jag trivs och stannar på Sweco är att det är en mycket platt organisation. Det är mycket ansvar hos varje enskild anställd. Gemenskapen är mycket viktig och det är något vi tänker på när vi rekryterar – att gruppdynamiken ska fungera. Oavsett roll eller befattning så är man en i gänget och det är kamratligt.

Samtidigt så får man det stöd och den utveckling man behöver som anställd.

Lars: Det är viktigt med en bra chef som ser till att jag utvecklas. Det är en bransch där det händer mycket och då är det extra viktigt med kompetensutveckling och utbildningar. Jag håller med Björn om att det är skön stämning här överlag, samtidigt som det inte är några problem att prata med den som fattar besluten.

SE ALLA LEDIGA JOBB PÅ SWECO 

Läs mer om:
Hur Sweco arbetar med förorenade områden
Ostlänken: Sveriges nya höghastighetsjärnväg

Författare
Hanna Ulriksson, jag jobbar i Swecos rekryteringsteam. Har du frågor eller funderingar hör gärna av dig till mig på rekrytering@sweco.se

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.