Swecos hållbarhetsblogg

För oss på Sweco är det viktigt ta ansvar i omställningen till ett hållbart samhälle. Det gör vi både i vår interna verksamhet och i våra kunders projekt. Här kan du ta del av analyser, tips och funderingar när det gäller hållbarhet.

Ta cykeln, minska smittorisken!

1 april 2020

Det är lätt att tro att hela världen utom Sverige är i karantän. Så är det inte, merparten av världens befolkning får i nuläget röra sig ungefär som vi. Med begränsningar och ”social distancing.” I flera av världens storstäder har det inneburit att man uppmanas ta cykeln. På cykeln är man inte lika nära varann som i kollektivtrafiken eller som fotgängare – och bidrar till att klara klimatutmaningen!

När corona slog till installerade Colombias huvudstad Bogotá rekordsnabbt tiotals kilometer nöd-cykelvägar så att folk ska kunna transportera sig samtidigt som de håller avstånd till varandra. Stadens borgmästare Claudia López kallar det för ”ett av de mest hygieniska sätten att undvika virusspridning.” Mexico City har liknande planer. New York började arbetet och såg en femtioprocentig ökning av cyklandet när socialt avstånd infördes, men har nu som bekant infört strikt karantän. I Chicago fördubblades cyklandet i början av mars, efter att myndigheterna angett att man måste hålla avstånd till varann.

Tysklands hälsominister Jens Spahn har rekommenderat att man går eller cyklar till jobbet istället för att använda kollektivtrafiken, för de transporter som fortsatt måste ske. I Amsterdam är publika möten förbjudna och man ska hålla minst 1.5 meters avstånd från varann; därför uppmuntras befolkningen att cykla när de måste ut. På så vis får de samtidigt lite motion. Londons lånecyklar är gratis för de som arbetar i sjukvården. I hela Storbritannien har cykelbutiker fått hålla öppet när annat stängs, eftersom de räknas som samhällskritiska. Samma sak i Berlin, New York och San Francisco.

I påsk, när vi ska avhålla oss från icke-nödvändiga resor utanför vår egen sjukvårdsregion, kan cykeln bidra till att skapa upplevelser också i vårt närområde. När du måste ut, ta cykeln till ett naturreservat för att se flyttfåglarna komma, till en strand för första vårdoppet eller till en äng för att plocka nässlor till soppan.

Cyklingen har också andra fördelar. Att cykla håller oss i form, i tider där det är förståeligt om man inte är sugen på att gå på gymet även om det är öppet. Det minskar hushållsutgifterna i tider där många får uppleva mycket besvärliga inkomstbortfall. Och det kan bli en ny vana för många att ta med sig även efter att denna hemska coronatid. Då måste vi snabbt och långtgående minska vår klimatpåverkan, och våra transportval är en central komponent.  

Ta hand om dig, ta hand om varann, håll avståndet, men bli inte helt stillasittande – upp på cykeln!

Avfettar, oljar och tvättar min cykel så den är redo för påsk;
begränsade utflykter i mitt närområde!

Författare
Dubbad till riddare för sitt klimatarbete av franska regeringen. Utsedd till Mäktigast i Hållbarhetssverige. Runner-up i Årets Opinionsbildare. Ansvarig för kampanjen som vann Årets Lobbyist. Årets Framtidspolitiker. Tidigare vd för tankesmedjan Fores.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.