Smarta städer

Sweco planerar framtidens smarta städer och samhällen. Städer och samhällen som är trygga, inkluderande och lustfyllda platser att bo och vistas i, och som planeras med de globala hållbarhetsmålen som grund.

Sweco hjälper till att presentera hela Sverige i Minecraft

12 november 2015

Igår var det äntligen dags för Lantmäteriet att publicera nyheten att lagom till jul kommer hela Sverige finnas att ladda ner i Minecraft. Så kul tycker vi på Sweco och en stor eloge till  vårt Malmökontor som har varit med och hjälpt till!

Minecraft_Sverige
Från Lantmäteriets film på youtube: https://www.youtube.com/watch?v=CIqvn02F648

På mitt jobb använder vi ofta en programvara som heter FME (Feature Manipulation Engine). Bland mina kollegor har den ryktet om sig att vara ”magisk” – vi tror helt enkelt att det går att göra nästan vad som helst som har att göra med data, geodata och stora datamängder i FME. FME är en programvara av typen ETL (Extract Transform Load) som helt enkelt är väldigt bra på att läsa in data (även stora datamängder), utföra diverse bearbetningar – omprojiceringar, urval, geografiska analyser – och sedan producera ut filer i valt format.

Sedan några år tillbaka har en av mina kollegor i Malmö (Ulf Månsson) skissat på hur det skulle fungera att läsa in kartdata i FME och få ut det i Minecraft-format. Att välja FME som verktyg är naturligt för Ulf som tillsammans med Peter Segerstedt är en av våra experter på programmet, som också suttit på plats på Safes huvudkontor och hjälpt till att utveckla viss funktionalitet i programvaran.

Som ni sett i tidigare blogginlägg så har vi på Sweco hjälpt flera kommuner med att läsa in tex en planerad stadsdel i Minecraft för att kunna sprida information om planerna i området till fler målgrupper. Vi har också varit med och hjälpt länsstyrelsen i Västmanland, som använder Minecraft som en del i ett projekt som syftar till att göra regionen mer attraktiv för näringsliv och invånare.

För ett tag sedan fick Ulf frågan om vi inte kunde läsa in hela Norge i Minecraft – och därefter kom Lantmäteriet i Sverige och frågade samma sak. Kul att användandet av spelet i samhällsutveckling får spridning och det ska bli riktigt spännande att se vad de nya Minecraft-kartorna kommer bidra till inom ex stadsplanering.

Vill du läsa mer?

Lantmäteriets youtubefilm om nyheten: https://www.youtube.com/watch?v=CIqvn02F648

Länk till nyhetsinslag på TV4: http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/lantm%C3%A4teriet-sl%C3%A4pper-hela-sverige-i-minecraft-3220494

Länk till BBC om Danmark i Minecraft: http://www.bbc.com/news/technology-27155859

Ulfs presentation av projektet Blockholm från tidigare i vår: http://video.esri.com/watch/4179/geodesign-and-gaming

Författare
Jenny Carlstedt arbetar på Sweco med IT för samhällsutveckling och skriver gärna om utmaningarna med informationsflöden och behovet av digitalisering för våra framtida smarta samhällen.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.