Eller hur man lurar en stegräknare
Denna veckas utflykt med KIC-studenterna gick till Utklippan utanför Karlskrona. Jag har skrivit om Utklippan tidigare.
Vår värd var denna gång var Hans Manzetti. Detta var lite annorlunda. Inget regn men ca 11 sekundmeter sydvästlig vind. Mao sjön i sidan på båten, våghöjd på ca 1.5 m. Det uppslupna sorlet la sig rätt fort när vi kom ut på öppet vatten. Båten gungade på och de flesta satt bara och tittade stint på horisonten eller blundade.
45 minuter senare stapplade vi iland på Utklippan.

Studenterna gick husesyn, ett givet mål var givetvis ett besök i fyren.

Under lunchen diskuterades förutsättningar och möjligheter. Angreppsättet är väl värt att fundera på. Skall man utgå ifrån en viss mängd besökare eller skall man se hur många besökare man har möjlighet till energimässigt? Hur hanterar man fågellivet?
Att bara förlita sig på solel lär knappast gå. Det måste rimligen till något mer. Det som finns att tillgå är vind eller vågkraft. Huruvida vindkraft och fåglar kan samexistera eller inte finns det många åsikter om. Jag ställde fråga på Färöarna här om veckan och där var det inget problem enigt personalen på energiverket. Hur är det med sälar och vågkraft? Kan det vara ett problem?

Någon form av energilager måste till annars kommer det bli svårt att få det att fungera. Batterier känns som det allra enklaste även om det är en lockande tanke att kunna göra en combo med avlopp/matavfall och Power to Gas. Det skall bli intressant att se vad studenterna kommer fram till för förslag.
Efter en något mindre guppig färd tillbaka hade vi ett uppsamlingsmöte i Karlskrona. Diskussionen fortsatte. Det är många utmaningar i projektet en av de intressantaste är hur mycket effekt/energi som kommer att behövas. Det finns historiska mätvärden, dock inte så mycket och mätvärdena är uppmätta under helt andra förutsättningar.
Jag har hela tiden haft den ståndpunkten att kraven vad gäller energi inte är så stora. Finns det el att göra färskvatten och el så att man kan hålla kyl och frys igång så räcker det långt. Mat går att laga på gas och förutom det så behövs det belysning (LED) samt lite el för att ladda telefoner.
Till mötet i Karlskrona mötte Lars Möller upp från Svenska båtunionens Blekingeavdelning. Lars har en lång historia på Utklippan och han understödde min tes. Det behövs inte så mycket energi. Lars berättade om båtunionens verksamhet och historia samt delade tankar om hur mycket el som egentligen behövs i gästhamnen.
Det blev en lång dag, mycket intressant och jag ser med nyfikenhet fram emot studenternas avrapportering i Eindhoven i maj och slutrapporten i juni.

Summa, summarum: Ännu en bra dag på jobbet.
En sak till var det faktiskt: ”Eller hur man lurar en stegräknare”. Vad betyder det? Faktum var att båten hoppade runt så mycket i vågorna så fast jag bara satt i min stol men händerna i knät så räknade stegräknaren steg eftersom handleden rörde sig så mycket upp och ned av båtens rörelser. Det gungade…