Akustik

Här bloggar Swecos akustiker om ljud och buller. Hur påverkas vi av ljud och vilka riktlinjer har vi att förhålla oss till? Och, viktigast av allt; hur kan en akustiker arbeta för hållbara samhällen och städer?

Var är det buller som kommer från?!

10 april 2013
Malmökontoret genomgår för närvarande några renoveringar. Och på kort sikt störningen välkomnas för slutresultatet av en ljus och skinande nya kontoret. Men i torsdags när jag satt i ett mötesrum på fjärde våningen ljudet av borrning uppslukas utrymmet. Ljudet var så att det skulle vara lätt att misstänka att någon borrning i angränsande rum.
Men med stomljud är det aldrig lätt att detektera ljudkällan. Så direkt efter mötet gick jag från våning till våning i jakt på källan till borrningen. Slutligen på utsidan hisschakt till källaren hittade jag en byggnadsarbetare med en pneumatisk hammare.
Med stomljud menas här hörbart ljud i byggnad som har sitt ursprung i direkt mekanisk excitering av byggnadsstommen. Betong är en utmärkt ledare med stomljud. Även borrning är bara en tillfällig händelse finns det mer vanliga situationer som genererar stomljud särskilt i kontorslokaler, utbildningslokaler och bostäder. Dessa inkluderar buller från dräneringsrör, stegljud, ljud från kompressorer och varmepumpar, hissar och mal från dörrar osv. Med rätt utformning, installation och idrifttagning stomljud från många källor kan vara helt undvikas.

Stomljud i kontoret

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.