Akustik

Här bloggar Swecos akustiker om ljud och buller. Hur påverkas vi av ljud och vilka riktlinjer har vi att förhålla oss till? Och, viktigast av allt; hur kan en akustiker arbeta för hållbara samhällen och städer?

Soundscape och designade ljudmiljöer

12 november 2013

 

zlatans artikel 2

Arbetet med att föra in Soundscape och ljuddesign som självklara uttryck i samhällsplaneringen ser ut att rulla på. En artikel som skrevs i tidskriften Bygg & Teknik 3/13 med titeln ”Hur ska det låta? Soundscaping, designade ljudmiljöer – ett självklart inslag.” summerar historien, behovet och utmaningarna runt ljuddesign på ett bra sätt med många intressanta redan existerande exempel.

Artikeln tar bland annat upp ljuddesign och ljudidentitet som är ett mycket intressant ämne, både för att koppla ihop produkter till en känsla, men också för att optimera ljud i samhällsfunktioner. Ett exempel som nämns i artikeln är hur de i Paris använt sig av hållplatsspecifika ljudkompositioner för utrop i spårvagnen av stationer. Kompositionerna knyter platserna till ljuden vilket gör det enklare att känna igen sin hållplats.

För att förtydliga hur ett ljud kan identifiera en produkt kan jag tipsa om denna hemsida, ett museum av ljud! Museum of endangered sounds.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.