Smarta städer

Sweco planerar framtidens smarta städer och samhällen. Städer och samhällen som är trygga, inkluderande och lustfyllda platser att bo och vistas i, och som planeras med de globala hållbarhetsmålen som grund.

Smarta lösningar på landsbygden

9 november 2015

När bussen går varannan timme, då är det bra att ha koll på när det är dags att gå hemifrån för att vara helt säker på att inte missa den.

Sweco har hjälpt Värmlandstrafik med att utveckla en realtidskarta som i telefonen eller datorn visar var alla bussar och tåg i systemet befinner sig. Kartan uppdateras var femte sekund och på skärmen ser man hur bussarna förflyttar sig.

bild1

Vi pratar gärna om smarta städer, men smarta lösningar kanske är ännu viktigare på landsbygden. Här är det väldigt praktiskt att veta om bussen snart kommer, så att man slipper ha god marginal och stå och vänta 20 minuter vid busshållplatsen. Eller om bussen, mot förmodan, är före sin tidtabell och redan har passerat när man kommer fram till hållplatsen. Då kanske man får vänta två timmar tills nästa buss avgår.

Att fundera på lösningar för att göra livet på landsbygden smartare är högst aktuellt. När den närmaste lanthandeln lägger ner måste vi finna nya sätt att organisera våra liv för att fortfarande kunna bo kvar. Att ha koll på var bussen är, är ett steg. Men det är även intressant att diskutera hur man lätt ska kunna få tillgång till vård, service eller skola genom smarta lösningar. Har ni idéer kring detta får ni gärna skriva i kommentarsfältet.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.