Traineebloggen

Följ våra traineer under deras första år på Sweco. Är du nyexad ingenjör, arkitekt, miljövetare eller har du examen inom IT? Vill du vara med och forma framtidens samhällen och städer? Ger du allt i alla situationer? Letar du efter en språngbräda in i konsultyrket? Då kan Swecos traineeprogram vara något för dig.

Smart industri och smarta städer

17 november 2017

De allra första veckorna som nyanställd var inte fyllda av uppdragstid. Även om jag hade en del utbildningar och mindre uppgifter att sätta tänderna i så fick jag vara med och starta upp projekt, men som skulle dröja innan de riktigt drog igång. Något jag ägnade lediga stunder åt var bland annat att ta rygg på kollegor med intressanta projekt. Exempelvis så berättade Jenny Carlstedt, ansvarig för Swecos expertnätverk inom Smarta städer, på en onsdagsfika att hon var inblandad i en mässa om smarta städer och att det behövdes hjälp med Swecos monter.

Smarta städer är väldigt intressant, dels för att jag inte riktigt förstår vad det innebär och dels för att det målas upp som nödvändigt om urbaniseringen ska bli hållbar. Dessutom har jag fått höra att, bland andra, min kompetens inom GIS och informationshantering är en nyckelkompetens när det kommer till att göra våra städer smarta och hållbara.

Jag jagade ikapp Jenny och armbågade mig in i projektet som alltså gäller Smarta städer-mässan den 22-23 november i Kista där Sweco kommer att finnas på plats. Det föreföll vara ett ypperligt tillfälle att skapa sig en uppfattning om vad det är som är smart med smarta städer. Är t.ex. en busshållplats som kan berätta att bussen är sen smart eller krävs det mer av den? När jag hör smart som epitet så tänker jag på det som det nya hållbar – vilket på det hela taget ofta betyder ungefär ”bättre än det var tidigare”.

Läser man om regeringens satsning på smarta städer så handlar det om hållbarhet i svepande drag. Det praktiska arbetet går ut på samverkan mellan olika organisationer och aktörer i relevanta sektorer. Skrapar man lite på ytan här förstår man att det hela har mycket med digitalisering och hantering av data att göra. Här känner jag mig lite mer hemma, i alla fall när det gäller datahantering. Och digitalisering är väl lite av ett resultat av god datahantering i kombination med digital kommunikation?

Till sammanhanget hör också att inom traineeprogrammet ingår det ett projektarbete som ska påbörjas efter jul. Min grupp bestående av Linnea Martinsson, projektingenjör i Karlstad, Victoria Sörebö, projektledare i Gävle, Erik Stigenius, Automationsingenjör i Stockholm samt Emma Wiesner, energimarknadsanalytiker i Stockholm, ska arbeta med smart industri. När jag hörde det första gången tänkte jag att; det är väl som smarta städer, fast för industri. Regeringen har mycket riktigt en satsning även här. Läser man på så förstår man att lösningen på ökad och hållbar produktivitet är digitalisering, så vissa paralleller till smarta städer kan man nog dra med torrt på fötterna.

Med en bakgrund ifrån Samhällsbyggnadsprogrammet på KTH och ett intresse för stadsplanering kände jag att det vore mer tacksamt att ta till mig vad som är smart med smarta städer än med smart industri, så jag åtog mig att grotta in mig i det. Inom industri är det i och för sig lätt att tänka sig att det vore fördelaktigt med ett maskineri som uppfattar avvikande förhållanden och reagerar genom att öka eller minska takten eller genom att koppla på reservsystem. Jag killgissar ju lite här i och med att jag inte kan något om industri. Men om så nu är fallet, och om analogin håller, så borde en smart busshållplats inte bara kommunicera till användaren att bussen är sen. Den bör även kommunicera det till en central som vidtar åtgärder som att rutta om linjer eller sätta in fler bussar. Det vore smart!

Vad som är kraven för en smart busshållplats kanske kommer att framgå på mässan. Jag har förstått att Urban ICT Arena, testbädden för smarta städer, kommer att ha värdens mest uppkopplade busshållplats på plats i Kista. Oavsett om smart är en medial fluga, som används synonymt med bra eller inte, så tror jag att ökad digitalisering är något alla bitar av samhället står inför, och Smarta städer-mässan känns som ett bra tillfälle att börja förstå vad det kan komma att innebära.

Nore Ottenby
Trainee och konsult inom GIS och geodata
Sweco, IT för samhällsutveckling, Stockholm

 

Profilbild
Författare
Konsult på IT för samhällsutveckling inom GIS och geodata

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.