Energi

Omställningen till ett hållbart energisystem pågår runt om i världen och Swecos energiexperter arbetar i hela energiförsörjningskedjan. Med stor entusiasm handlar det till exempel om marknadsanalyser, scenarieutveckling, utredningar, utvärderingar, strategiska planer, drivmedel, energilager och power to gas.

Smart energi

17 april 2015

I den Smarta Staden så är smart energiproduktion/försörjning en av flera nyckelfrågor. Jag gillar frågeställningen och har förmånen att fått/få delta i flera olika projekt. Ett projekt som lyfte alldeles nyligen är ECOtainer.

ECOtainer är ett projekt som är som jag deltagit i på uppdrag av Statens fastighetsverk. Projektet började med en fråga om det gick att göra avsides belägna skogstorp utan några bekvämligheter attraktivare på uthyrningsmarknaden för sommarbostäder (vad vill man ha som moden människa – el). Vi funderade lite, vi simulerade lite (fick tag på faktiska timprofiler för sommarstugor).

StugLast

 

Vi diskuterade frågan med Statens fastighetsverks entreprenör Elektrolanz och Electrolanz projekterade och utvecklade ECOtainer. Det hela är i all sin enkelhet en liten brädinklädd container med solpanel på taket, batterier som energilager och en bränslecell som backup när solen inte skiner och batterierna är urladdade.

Så här ser det ut på insidan i ECOtainern.

ECOtainer

 

Teknisk data:

Solcellspaneller: 2 x 300 watt.
Laddregulator: 1 x 40A Mastervolt regulator.
Bränslecell, 350 watt.
Bränsletank: 210 Liter (0,4 L/h förbrukning vid full effekt. Övervakning över GPRS/Mobilt nätverk)
Batteribank: 920 Ah, 24 volt.
Batterityp: Leoch GEL.
Inverterkapacitet: 5 kW Peakeffekt.  2,5 kW kontinuerligt.
Strömförbrukningsövervakning: 2 x 500A Mastervolt shuntar med GPRS övervakning.

En av teknikerna på Elektrolanz sammanfattar projektet på följande träffsäkra sätt: ” – Det är en kompakt och mobil lösning på alternativ energi. Den tillverkar el genom en kombination av solceller och bränsleceller. Med en helikopter kan man sätta ned den precis var som helst och förse stället med el utan att behöva dra kablar ut i ingenstans, säger Marcus Bodensjö, tekniker på Elektrolanz, som varit med och utformat modulen”.

Jag var inte på plats vid invigningen men enligt uppgift var där en ansenlig skara. Kristianstadsbladet uppmärksammade det hela med denna artikel.

Nu är detta en liten anläggning men tekniken och valet av komponenter är mycket spännande. Nu skall vi försöka få väl fungerande mätning på de olika delarna och koppla upp ECOtainern så vi kan se hur den levererar – siffror är kul.

Nästa steg är att bygga en större lösning för att lära sig lite till. Kanske är där ett projekt under uppsegling. Förhoppningsvis kan jag återkomma till det innan sommaren.

Författare
Magnus Lindén arbetar som seniorkonsult på Sweco i gruppen energimarknader och har mer än 19 år lång erfarenhet arbete med energisystemfrågor likväl som av den avreglerade nordiska el-marknaden.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.