Traineebloggen

Följ våra traineer under deras första år på Sweco. Är du nyexad ingenjör, arkitekt, miljövetare eller har du examen inom IT? Vill du vara med och forma framtidens samhällen och städer? Ger du allt i alla situationer? Letar du efter en språngbräda in i konsultyrket? Då kan Swecos traineeprogram vara något för dig.

Silent Spaces: Er utsände Sweco-trainee på seminarium

4 mars 2013

Något av det jag som byggnadskonstruktör ska säkerställa i de konstruktioner jag jobbar med är att de inte kan hamna i svängningar som kan upplevas som obehagliga – eller rent av vara farliga.

Som en del av min utveckling inom ämnet deltog jag i onsdags på ”Silent Spaces, The Final Seminar” i Köpenhamn. Lunds Tekniska Högskola och Aalborg Universitet har sedan 2010 jobbat tillsammans i projektet som har satt fokus på nya sätt att ta sig an utmaningar kring vibrationer och akustik. Seminariet, som markerade projektets slut, bestod av föreläsningar som dels var mycket intressanta och som dels höll en teknisk nivå som fick mig att ifrågasätta min femåriga utbildning. Borde jag gått fem år till? Min tröst får vara att föreläsarna har gjort just det. Minst.

Lika intressant som föreläsningarna var dock fikarasterna och lunchen, då man fick möjlighet att diskutera aktuella frågeställningar och möjligheter med forskare, nuvarande kunder och möjliga framtida kunder. Dessutom inte att förglömma kollegor, eftersom akustikerna vid Swecos Malmökontor också var representerade. De tar sig an frekvenser som ligger betydligt högre än de jag brukar analysera, men väldigt mycket är gemensamt. En annan gemensam faktor är att de också bloggar. Kolla här.

Aalborg Universitet har för övrigt sin avdelning i Köpenhamn samlad på ett campus beläget i Sydhavn sedan mindre än ett år. Byggnaderna, tidigare Nokias danska huvudkvarter, innehåller en del spännande arkitektur, bland annat fackverksgångbron som syns på bilden längst upp. Jag har tyvärr inget roligare foto, men givet dagens tema blev brons dynamiska egenskaper ordentligt testade av hoppande professorer som försökte få gångbron i egensvängningar. Den blev, på subjektiv grund, godkänd.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.