Samhällsanalys

Hur ser morgondagens medborgare ut? Vilka är framgångsfaktorerna bakom en attraktiv kommun? Varför, när och var flyttar man? Hur skapas ett inkluderande samhälle? Här kommenterar och diskuterar Swecos samhällsanalytiker dagsaktuella samhällsfrågor som berör oss alla. Vi reder ut varför samhället ser ut som det gör idag, och vad vi behöver tänka på i den fortsatta utvecklingen.

Salong Krångel lär oss hantera komplexa samhällsutmaningar

7 maj 2020

Tänk tillbaka till den 5 februari. Tänk er ett hundratal gäster från vitt skilda bakgrunder, organisationer och sammanhang som möts i Swecos vardagsrum i Stockholm för att diskutera komplexa samhällsutmaningar. Tre månader senare befinner vi oss i ett annat liv där minglande möten, handskakningar, buffémumsande och ivriga samtal axel mot axel i trånga workshoprum känns allt mer avlägset.

När Sweco tillsammans med RISE och Savvy Design Collaborative bjöd in till Salong Krångel för att samtala om komplexitet var vi helt ovetande om att världen snart skulle möta mer komplexa samhällsutmaningar än vad vi någonsin kunde föreställa oss. De samtal vi ägnade dagen åt har snabbt blivit än mer aktuella. Innovationer, folkhälsa, hållbarhet, digitalisering – områden där komplexitet är ständigt närvarande och centralt har snabbt klivit fram som centrala arenor där vi formar vår egen framtid, under och efter samhällskrisen.

Några saker tar jag särskilt med mig från Salong Krångel:

”Att våga vara i ovissheten.” En diskussion som verkligen engagerade var den om hur vi kan våga stanna upp och acceptera att vi inte vet alla resultat redan från början. Hur kan vi bli bättre på att våga starta processer även i de lägen där utgången är oviss? Hur vågar vi ställa frågor där vi inte redan på förhand kan gissa svaren? Vi måste våga vara öppna med att det finns ämnen och områden där vi saknar information och som är okända för oss – och att detta kan vara nödvändigt att utforska.

”Hantera komplexitet istället för att blunda för den.” Flera deltagare lyfte erfarenhet av att mötet med komplexitet kan misstas för misslyckande eller oförmåga och att projekt som stöter på komplexa problem därför ofta läggs ner eller rinner ut i sanden utan att komplexiteten synliggörs och hanteras. Så deppigt! Och onödigt, när det finns metoder för att istället hantera komplexiteten konstruktivt.

”Vi behöver fördjupa förståelse för fler perspektiv innan vi går på lösningen.” Detta påpekades bland annat av Sveriges första kommunala Krångelombudsman, som återkom till kommunernas behov av att se helhet, ta medborgarperspektiv (istället för förvaltningsperspektiv) och samla in bredare kunskapsunderlag för att kunna förenkla. Många stuprörsorganisationer har idag en risk att själva snärja in sig i onödigt krångliga processer, för att helhetsperspektiv eller användarperspektiv saknas.

Ta gärna tre minuter och titta på den här filmen som sammanfattar Salong Krångel på ett fantastiskt fint sätt. Tack RISE för filmproduktionen! Varsågod – ta dig tillbaka till samtal om krångel i en mindre krånglig tid!

Salong Krångel fortsätter att leda reflektioner kring komplexitet. Den 15 maj kör vi en digital uppföljare med underrubriken Ömtåligheten- ett samtal om komplexitet och känslighet i pandemins utmanande tid. Anmäl dig här om du vill vara med.

Författare
Petra Bäckman är etnolog och en av Swecos konsulter inom samhällsanalys. Petra har ett stort intresse för människors vardagsliv och tror att förståelsen för vårt mänskliga beteende är en grundbult för att bygga smarta och hållbara städer.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.