Smarta städer

Sweco planerar framtidens smarta städer och samhällen. Städer och samhällen som är trygga, inkluderande och lustfyllda platser att bo och vistas i, och som planeras med de globala hållbarhetsmålen som grund.

SÄKER ELLER OSÄKER (BIG)DATA I DITT LIV OCH DEN SMARTA STADEN

15 maj 2017

Det finns otaliga områden att fokusera på vad det gäller just frågeställningen kring den Smarta Staden – Spännande!

En viktig parameter i den smarta staden (sett ur den digitala vinkeln) är tillgänglighet av data och att dess hantering sker säkert.

Lite Wiki..

 

Sweco_Security

 

Hur ska jag då nysta I detta, vi börjar med din ”Data Timeline” on a daily basis?

Morgonen börjar med att komma i fas med det digitala flödet:

  1. Kolla mailen
  2. Vad har hänt i Världen (Nyheter)
  3. Sociala medier (www.facebook.com, www.instagram.com, www.linkedin.com)
  4. Nu är det dags att säga god morgon till resten av familjen :)…
  5. ….

All data och information är såhär långt säker/trygg? Är det information du kan lite på eller är den röjd, har du blivit röjd?

Kanske har du själv fått ett konto kapat någon gång och den där morgonen när du startade upp blev inte alls som du tänkt dig? Värt att komma ihåg är att oftast är det ingen life changer för dig. Visst, någon kanske skickade ett olämpligt mail, eller rent av gjorde dina närmaste dagar stökiga då du var tvungen att förklara/försvara dig för något du inte själv gjort?

För min egen del var det när jag helt plötsligt följde åtskilliga hundra på www.twitter.com där ”jag” även hade skickat div meddelanden… Stelt och absolut irriterade, men ingen life changer…

Hade det däremot handlat om en digital attack på tex. vår infrastruktur där flera tusen påverkats i form av förseningar mm.. Eller varför inte på smart mat där konsekvensen är hungriga elever (sämre inlärning mm..) så hade vi kanske värderat skadan annorlunda, dock fortfarande inte en life changer?

Målet är inte att definiera din användning av data eller vilka spår du strör runt dig. Inte heller att ifråga sätta din pinkod (1234, 1111, 0000 – de tre vanligaste med ca 18% träffsäkerhet)… Jag vill rama in vad som skulle kunna vara en life changer för dig och mig?

 

Presumtiva Life Changers i en skala om 3 där nr 3 är trist men inte så farligt, nr 2 är underlag för en jobbig vecka och nr 1 som helt klart kommer att sätta spår!

Nr 3. Att vakna upp på morgonen och inse att alla möten har avbokats.. Bilen har inga batterier för att någon har hackat Appen där man styr klimatanläggningen… Reseplaneraren tar dig till fel sida av staden…

Nr 2. Inse att någon har hackat ditt BankID… Din identitet har blivit kapad… Data från dina Wearables missbrukas och du får inbrott…

Nr 1. Det finns tyvärr många extrema exempel på hur data kan missbrukas och användas på fel sätt. Vi blir mer och mer uppkopplade, likaså staden! Kan tex. under detta blogginlägg tag en paus och stänga ned värmen i ca. 500 fastigheter, hade det varit -25°C är det inte super kul efter 12h… Inte heller om div översvämningar hade skett momentant runt om i Sverige på 10 skilda platser.

Dessa attacker skulle en halv duktigt normal och intresserad internetanvändare kunna genomföra med lite ond fantasi, tänk då vad en organiserad attack kan resultera i.

 

Vad ska vi då göra?

Det finns inte en given lösning på detta, det finns fler.. En start är att prata om det digitala hotet, att med normer/lagar reglera och guida de kommande digitala-ekosystemen – det är ett faktum!

Men vilken Pinkod ska du då ha? Ja vill du vara hyfsat säker kan du med en användning på 0,285% kopiera koden 1010 :)…

Vilka är de tre vanligaste frågorna kring IT-hot vid era #BigData- och #IoT Projekt?

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.