Swecos hållbarhetsblogg

För oss på Sweco är det viktigt ta ansvar i omställningen till ett hållbart samhälle. Det gör vi både i vår interna verksamhet och i våra kunders projekt. Här kan du ta del av analyser, tips och funderingar när det gäller hållbarhet.

Säcken börjar knytas ihop

10 november 2021

Vid midnatt igår skulle första utkasten till ”Glasgowavtalet” börja cirkuleras. Det krävdes dock en hel natts arbete innan de släpptes och kl 0600 fick vi tillgång till två texter som väntas fungera som övergripande och sammanhållande dokument (med de spännande beteckningarna CP.26 och CMA.3 men räkna med något klatschigare namn tills helgen).

Morgon över River Clyde. Tre dagar kvar på COP26. Eventuellt.
Morgon över River Clyde. Tre dagar kvar på COP26. Eventuellt.

CMA.3 handlar om hur alla länderna ställer sig till Parisavtalets ambitionshöjande del (den s.k. ratchet-mekanismen). Här verkar texten vara något lös i kanterna kring finansiering, klimatanpassning och loss and damage. Ett sätt att bedöma hur långt man kommit är hur stor andel text som fortfarande innehåller alternativa skrivningar inom hakparenteser. Dessa kommer kräva fortsatta konsultationer med ministrarna.

Det man kan höja på ögonbrynen åt är skrivningarna kring att kräva att länderna accelererar utfasningen av kol och subventioner för fossila bränslen. Detta har starkt motarbetats av Ryssland, Australien och Saudiarabien men verkar överlevt till detta utkast.

Igår kom också första kontrollräkningen av IEAs scenario om att 1,8 grader är nåbart med alla nya initiativ som presenterats under Glasgowmötets första vecka. Det är renommerade Climate Action Tracker som kommer fram till att det troligen handlar om 2,4 grader (även om man i ett riktigt optimistiskt scenario kan räkna fram 1,8 grader). En viktig insikt handlar också om att ländernas netto-noll mål oftast inte backas upp av trovärdiga planer. Egentligen inget konstigt, eftersom de är så nya och jag känner igen situationen från näringslivet. Målen kommer först, sen analysen av hur man ska nå dem. Ska ni se en presskonferenssändning under COP26 så rekommenderar jag Climate Action Trackers presentation av denna analys.

Överlag är texterna rätt så svaga och man noterar själv i texten att pengarna på bordet inte kommer räcka till klimatanpassning för de mest utsatta länderna. Samtidigt som man kämpar med att fylla upp de utlovade 100 miljarder USD så kom igår The African Group of Nations med nya krav på 700 miljarder USD som måste upp på bordet tills 2025. Med tanke på hur lång tid det tagit att vaska fram de där 100 så gör de rätt i att redan nu börja trycka på efter mer.

En intressant iakttagelse är att de nya texterna verkligen trycker på 1,5-gradersmålet samtidigt som de inte innehåller mycket konkret för att nå det. Nåväl, mötet är inte slut och räkna med work around the clock och stora mängder Irn Brew för att få detta att gå i mål. Alok Sharma, COP-presidenten, räknar fortfarande med målgång fredag kväll, men allt fler ler åt det målet här i COP-korridorerna…

Författare
Andreas Gyllenhammar - civilingenjör, disputerad miljöanalytiker, hållbarhetsstrateg, keynote speaker, hållbarhetschef på Sweco.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.