Akustik

Här bloggar Swecos akustiker om ljud och buller. Hur påverkas vi av ljud och vilka riktlinjer har vi att förhålla oss till? Och, viktigast av allt; hur kan en akustiker arbeta för hållbara samhällen och städer?

Skapande av ett bra kontorslandskap och rumsakustik miljö

12 februari 2013

Forskare har publicerat en artikel i Journal of Health Management där de säger att det tar 15 minuter att återfå koncentrationen om man bli störd av buller. Detta kan ha en stor inverkan på funktionaliteten hos ett utrymme och är verkligen relevant i moderna kontor. Övergången från cellulära kontorsmiljöer till öppna planlösningar har skapat frågor i förhållande till kontrollen av buller. Dessa är typer av frågor har Swecos akustik grupp i Malmö försökt att lösa med hjälp av specialist dataprogrammet CATT Akustik för rumsakustik bedömning.

CATT Akustik tillåter oss att ta arkitektplaner av en kontorslokal och skapa en akustikmodell. Sedan kan man göra en undersökning av ljudmiljö inom utrymmet och föreslå akustikåtgärder som funkar från ett rad olika perspektiv (estetiska, brand, ljus osv.). Ju tidigare i byggnadsprocessen man uppmärksammar akustikfrågan desto bättre slutresultat får man, men man kan också använda CATT för att föreslå åtgärder i befintliga byggnader.

Rumsakustikmiljöer kan man också beräkna för restauranger, idrottshallar, hörsalar, atrium, teatrar etc.

Figur 1. Ljudspridning i öppen planlösning

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.