I huvudet på Andreas

Följ Swecos hållbarhetschef Andreas Gyllenhammar från toppklimatmötet COP 24, Katowice i Polen.

Regelboken är antagen!

15 december 2018

Det dröjde till kl 22 på lördagen innan ordföranden kunde klappa igenom regelboken till Parisavtalet. Att det blev på övertid förvånade nog ingen och på slutet var det vissa länder som ex vis Turkiet som hade invändningar mot detaljer innan alla kunde enas om ett slutdokument. Nu återstår en del analysjobb för att avkoda de slutliga skrivningarna och dess innebörd. Jag får återkomma med ett inlägg när jag haft mer tid till detta. Vid en snabb blick skulle jag säga att det är ”tillräckligt bra”, även om det kostade en del urvattning på övertid. Detta kan tillskrivas Brasilien och USA, som obstruerat mer än vad många hade hoppats på. Det är en del som skjutits på framtiden att reda ut. Men då ska man komma ihåg att hela Parisavtalets konstruktion, givet systemet och uppgiften, är oerhört komplicerad. Så, kanske är det viktigaste ATT man kommer överens om de stora penseldragen. Inte exakt HUR. Det kommer vi hursomhelst få arbeta med under hela samhällsomställningen.

Författare
Hållbarhetschef på Sweco med huvudsakliga arbetsuppgifter som omvärldsbevakning och affärsutveckling. Är även klimatanalytiker. Hjälper företag och organisationer med hållbarhetsstrategier. Föreläser om utvecklingen inom hållbarhet, smarta städer och klimat.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.