Akustik

Här bloggar Swecos akustiker om ljud och buller. Hur påverkas vi av ljud och vilka riktlinjer har vi att förhålla oss till? Och, viktigast av allt; hur kan en akustiker arbeta för hållbara samhällen och städer?

Reflektioner efter vårt event om ljudmiljö i den hållbara och attraktiva staden

23 mars 2013

Buller är ett aber, det kan jag konstatera. Både i formen av oönskat ljud men även som ord i sig. Smaka t ex på samhällsbuller eller bullerplank som med sin bittra eftersmak hänger kvar som om man dragit något gammalt över sig. Kanske med all rätt. Buller är trots allt ett av våra största miljöproblem inte minst i städerna MEN, och jag tycker det är ett ganska stort MEN.

Vi borde nog byta fokus till ett mer positivt synsätt på ljud om vi även ska bli riktigt bra på att ”bekämpa buller”. Och är verkligen bullerbekämpning synonymt med god ljudmiljö? Det landar allt för ofta i en frågeställning om ohälsa, teknik och/eller miljö, tycker jag. Man glömmer lätt bort de psykologiska effekterna eller vikten av den bullerkultur vi skapat. Kunde vi istället skapa en ljudkultur så vore vi långt gångna. Smaka t ex på ordet ljudmiljö eller varför inte samhällsljud? Ibland kanske det inte behöver vara svårare än så.

På vårt event så uttryckte en av deltagarna att hon numer ska beställa ljudutredningar istället för bullerutredningar. Detta låter som ljuv musik i mina öron.

Jag välkomnar mer samhällsljud och mindre samhällsbuller, det tror jag vore ett viktigt steg i rätt riktning.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.