Traineebloggen

Följ våra traineer under deras första år på Sweco. Är du nyexad ingenjör, arkitekt, miljövetare eller har du examen inom IT? Vill du vara med och forma framtidens samhällen och städer? Ger du allt i alla situationer? Letar du efter en språngbräda in i konsultyrket? Då kan Swecos traineeprogram vara något för dig.

Provtagning på Norrbyskär

10 december 2014

Jag är egentligen anställd för att arbeta med vatten- och avloppsreningfrågor, men hela december kommer jag istället vara ute i fält och provta förorenad mark. Så kan det bli på en så stor organisation som Sweco, man får möjlighet att testa på nya områden vilket jag tycker är väldigt roligt.

batfard norrbyskar

Soluppgång från båten till Norrbyskär.

Provtagningen sker på Norrbyskär som är en ö söder om Umeå. Där fanns ett sågverk under åren 1895 till 1952 som då var en av Europas största. Det användes dock impregneringsmedel som ledde till att marken på vissa delar av ön är förorenad av dioxiner och klorfenoler. Mitt jobb är, tillsammans med min kollega Mari, att ta prover på jord i olika djup samt beskriva jordprofilen. Detta kommer ligga till grund till att klassa att de jordmassor som finns och komma fram till den bästa lösningen för att säkerställa att de föroreningar som finns inte ska spridas eller skada människor och natur.

provpunkter norrbyskar

Provtagning på sågverksområdet. Vita käppar markerar var provgropar ska grävas.

Jag har redan varit ute i en och en halv vecka och kommer forstätta fram till jul.  Dagarna startar 06.30 då jag hämtas upp av Mari, och så kör vi till båten som tar oss över till Norrbyskär. Med på båten är två grävmaskinister som gräver själva groparna. Totalt är det runt 500 provgropar som ska grävas och provtas, men det blir faktiskt inte tråkigt. Snarare är det spännande att se vad som göms i marken. Vi har bland annat hittat sågblad och spårskenor och annat skrot, stora mängder tegel, plank och spån samt uttjänta kablar. Vid fyra går båten tillbaka till fastlandet och vid fem är jag hemma igen, ganska trött men ändå nöjd för jag har fått vara ute hela dagen. 

solnedgang norrbyskar

Solnedgång från Norrbyskär med de gamla pråmarna i förgrunden.

 

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.