Avfall

Här bloggar Swecos konsulter om avfallshantering

Producenter och konsumenter i väntans tider…

23 mars 2016

Nu är det nära, mycket nära! Nästa vecka ska Mia Thorpe presentera sin utredning om hur insamlingen av hushållens förpackningsavfall ska kunna flyttas från producenterna till kommunerna. Frågan fick plötsligt politisk dignitet i februari när riksdagens jordbruksutskott togs ställning för att producenterna även fortsättningsvis ska ansvara för insamlingen av förpackningar.

Men ärligt talat – oavsett vem som ansvarar för insamlingen – nog är det dags för en riktig vårstädning bland våra sopor! Varför ska våra insamlingssystem utgå från soppåsen, även kallad restpåsen, den lilla ynka rest som blir kvar när vi har sorterat ut allt annat värdefullt som ska återvinnas till nya råvaror? Många kommuner och även privata fastighetsägare har redan förstått att en god sortering av hushållens avfall kräver goda och användarvänliga system att sortera i. Jag hoppas verkligen att utredningen presenteras nästa vecka. Och jag hoppas dessutom att den osäkerhet som har funnits i så många år, och som i många fall har stoppat upp eller fördröjt utvecklingen, försvinner. Men det får framtiden utvisa…

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.