Traineebloggen

Följ våra traineer under deras första år på Sweco. Är du nyexad ingenjör, arkitekt, miljövetare eller har du examen inom IT? Vill du vara med och forma framtidens samhällen och städer? Ger du allt i alla situationer? Letar du efter en språngbräda in i konsultyrket? Då kan Swecos traineeprogram vara något för dig.

Presentationsteknik på Görvälns slott

30 mars 2014

Som Erica skrev i nedan inlägg så var vi indelade i två grupper i kursen presentationsteknik. Utan att upprepa mig alltför mycket ska jag sammanfatta hur vi i ”Sthlmsgruppen” hade det.

Häromveckan bjöds vi på en sjuhelsikes inspirerande och nyttig kurs i presentationsteknik. Vår kursledare hette Rune Rennemark. Ett av Runes huvudbudskap var att passivt lyssnande inte bidrar till optimal inlärning, speciellt inte när det kommer till ämnet presentationsteknik. Det krävs aktivitet, menar Rune. Huvudinslaget i kursen var således vi själva. Med utgångspunkt i svenska ordspråk fick vi hålla två stycken 3-minuterspresentationer vardera, vilka följdes upp med feedback från både oss traineer men framförallt från Rune. För att göra en presentation av ett ordspråk var knepet att:

1. Samla (bolla idéer med en kollega)

2. Strukturera materialet

3. Skapa något intressant att presentera

eremma

Foto 1: Eric & Emma bollar idéer inför en av sina presentationer, dvs ”1. Samla” enligt ovan

Parallellt med våra presentationer gjorde alla varsin palett, vilket är ett av Runes främsta verktyg när det kommer till presentationsteknik. Paletten  är en slags mindmap med saker att tänka på vid presentationer. Vi skulle kunna kalla paletten kursen sammanfattade lärdomar. Tanken var att vi skulle ta med oss våra paletter hem och in i konsultlivet – i allt från säljarbete, kundbemötande och mer ”klassiska” presentationer. I dag hänger min palett vid mitt skrivbord!

Ordet ”REKVISITA” är skrivet med versaler på min palett. Enligt Rune är det lätt att minnas just rekvisita. Eller som Erica skrev: ”Engagera många sinnen, etablera många minnen”. Såhär dryga två veckor efter kursen så är rekvisita det som dyker upp i mitt huvud när jag ser tillbaka på våra två kursdagar. Några sådana exempel är kaniner framtrollade ur hattar, löv utslängda på bord, vattenglas uthällt på golv, Skåne akvavit, grytor, och hus byggda av kartong. 

bulten

Foto 2: Med utgångspunkt i ordspråket ”Såga inte av den gren du själv sitter på” förespråkar Björn initialt organisationen ”Gräv bort Skåne”. Efter en lång konstpaus gör Björn en helomvändning när han inser att han varje midsommar dricker Skåne akvavit, att hans sambo och Zlatan båda är från Malmö och att hans el ”tillverkas” på Barsebäck.

När vi inte pratade presentationsteknik så njöt vi i vanlig ordning av slottsmiljö och god mat, vilket har blivit lite av en vana för oss traineer. Synd bara att det börjar närma sig slutet på vår 9-månaders traineeperiod. På tal om detta, vår traineeperiods slut innebär ju början på samma sak för ett nytt gäng. Så glöm inte att söka traineeprogrammet, sista ansökningsdag är måndagen den 31:a mars, dvs imorgon!

 guster

 Foto 3: Gustav och Terese spatserar i vårsolen med slottet skymtandes i bakgrunden.

 

 

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.