Vi avfallskonsulter på Sweco följer utvecklingen av avfallsbranschen noga. I många projekt har vi dessutom förmånen att, tillsammans med våra kunder, få vara med och driva utvecklingen av det cirkulära samhället. En fråga som på senare tid varit högaktuell både för branschen och för världen i stort är plast.
Plast är ett samlingsnamn för hundratals olika ämnen. Att återvinna plast är en utmaning. Processen kräver att respektive plastsort separeras var för sig. För att alla ska slippa hålla reda på samtliga plastsorter samlas de in tillsammans och eftersorteras i större anläggningar.
Nyligen öppnades Europas största sorteringsanläggning av plastförpackningar i Motala. Anläggningen ägs och drivs av Svensk Plaståtervinning. Men det finns en sorts plast som de inte kan sortera, den svarta plastförpackningen. I sorteringsanläggningar används kameror som optiskt identifierar plasten. Kamerorna klarar dock inte av att detektera den svarta plasten eftersom för lite av ljuset reflekteras.

Att svarta plastförpackningar är ett problem för återvinningsbranschen har varit känt under ett flertal år. Intressant nog har fyra företag under de senaste veckorna lanserat helt olika sätt att lösa problemet på:
1. Byt ut alla svarta plastförpackningar till vit eller genomskinlig plast. (HK SCAN, ISS)
2. Nya kamerorna så att de klarar av att identifiera även den svarta plasten. (Specim)
3. Ett utvecklat pigment så att den svarta färgen går att detektera även med traditionella kameror. (Unilever)
4. Byt ut plasten mot ett annat material med mindre miljöpåverkan. (Huhtamäki)
Vilken lösning som får störst genomslag återstår och se, men förhoppningsvis är snart återvinningsbara svarta plastförpackningar som går till förbränning ett minne blott. Är du intresserad av vad du ska tänka på för att plast eller något annat material ska kunna återvinnas i din verksamhet? Hör av dig till någon av Swecos avfallskonsulter!
Detta inlägg är skrivet av Arvid Lindell.