I huvudet på Andreas

Följ Swecos hållbarhetschef Andreas Gyllenhammar från toppklimatmötet COP 24, Katowice i Polen.

Pessimist eller optimist? Eller analytisk.

11 december 2018

Idag snöar det i Katowice! Ett gott tecken, måhända.

Ett genomgående tema när det pratas klimat har varit huruvida man är optimist eller pessimist. Media älskar den vinkeln och jag har själv fått frågan många gånger. Egentligen är jag varken eller. Som analytiker vill man undvika att vara partisk och om man ställer sig i ett läger så har man så att säga valt sida och det blir mentalt svårare att byta till det andra laget även om fakta framkommer som borde föranleda just det (politiker är ibland ett bra exempel…).

Ibland känner jag dock ett behov av att balansera upp rådande bild och idag är en sådan dag. Antagligen kommer resten av rapporteringen från klimattoppmötet att präglas av förhandlingsstrul och försök att identifiera konfliktlinjer. Då glömmer man allt det positiva som händer här. Den utmärkta expertbevakningen, Carbonbrief, gick runt och intervjuade några av mötesdeltagarna med utgångspunkt i hur de ser på att Trump och Bolsonaro sitter vid makten och är uppenbart klimatdestruktiva. Hur går det då? Svaren kanske kommer förvåna dig…

Författare
Hållbarhetschef på Sweco med huvudsakliga arbetsuppgifter som omvärldsbevakning och affärsutveckling. Är även klimatanalytiker. Hjälper företag och organisationer med hållbarhetsstrategier. Föreläser om utvecklingen inom hållbarhet, smarta städer och klimat.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.