Agera nu! Swecos hållbarhetsblogg

För oss på Sweco är det viktigt ta ansvar i omställningen till ett hållbart samhälle. Det gör vi både i vår interna verksamhet och i våra kunders projekt. Här kan du ta del av analyser, tips och funderingar när det gäller hållbarhet.

Omstartskommissionen: Snabbstart för ökad hållbarhet!

20 augusti 2020

När vi omstartar ekonomin efter pandemin är det en unik chans att göra om, göra rätt – och klara våra klimat- och hållbarhetsmål. Kommissionen möttes på sina håll av en gäspning, mycket är känt sen gammalt – men just det är ju styrkan! Mycket är redan utrett och klart – till beslut!

Inom hållbarhet, samordnat av Maria Wetterstrand, är regelförenklingar i fokus – helt rätt, ska vi klara utmaningen kan inte nya biobränslefabriker, CCS-anläggningar, järnvägssträckor etc ligga i inkorgen för godkännande i åratal. Särskilt tanken om ”regelmässiga frizoner” för att snabba på utvecklingen av miljövänlig teknik är spännande.

Konkreta förslag fokuserar mycket på infrastruktur och byggsektor; klokt eftersom det kan göras stora vinster för klimat och hållbarhet här, samtidigt som mycket av pengarna stannar i Sverige och många jobb skapas här. Det är bl.a. ett särskilt stöd för energieffektivisering av byggnader, och ett stöd för VA-investeringar som så länge varit eftersatt. På energisidan ska vätgas prioriteras, i linje med vad EU-kommissionen vill, och biogasutredningens många (och kloka!) förslag bör förverkligas. Dessutom en stärkt satsning på cykling, precis som så många städer i Europa gjort på sistone, och helt rätt i tider där många tvekar att åka kollektivt.

Både EU och Sverige har nyligen lanserat strategier för cirkulär ekonomi, och Kommissionen föreslår ett ”kliv” för t cirkulära affärsmodeller och cirkulär design.

Mer ”djupgrönt” är ett ökat stöd för renovering av våtmarker, naturskydd och biologisk mångfald – inte minst i våra städer.

Tyvärr – och det är min främsta kritik – så är Kommissionen ett ”stuprörsjobb”, där ett gäng jobbat med hållbarhet (under lysande Maria Wetterstrands ledning), ett annat med infrastruktur och ett helt tredje med skatter. Det är gammaldags och gör bl.a. att skatteavsnittet bara perifert har med klimat&hållbarhet, förvisso med tankar om en höjd koldioxidskatt men den som vill ha kloka miljöskatter framgent (vilket vi behöver!) får ingen vägledning. Då är det en klen tröst att hållbarhetsdelen gjort en liten inbrytning på arbetsmarknad och ur klimatskäl föreslår ökat distansarbete, med erfarenheter från pandemin.

Förslagen inom hållbarhetsdelen är väl genomlysta, ofta utredda innan kommissionen lade dem och i linje med regeringens, EU:s och FN:s inriktning att omstarten måste bli grönare. Räkna med att mycket av detta blir av – och det är bra!

Läs hela Omstartskommissionens förslag HÄR https://www.chamber.se/rapporter/omstartskommissionen-ideer-for-ett-starkare-sverig.htm

Författare
Dubbad till riddare för sitt klimatarbete av franska regeringen. Utsedd till Mäktigast i Hållbarhetssverige. Runner-up i Årets Opinionsbildare. Ansvarig för kampanjen som vann Årets Lobbyist. Årets Framtidspolitiker. Tidigare vd för tankesmedjan Fores.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.