Traineebloggen

Följ våra traineer under deras första år på Sweco. Är du nyexad ingenjör, arkitekt, miljövetare eller har du examen inom IT? Vill du vara med och forma framtidens samhällen och städer? Ger du allt i alla situationer? Letar du efter en språngbräda in i konsultyrket? Då kan Swecos traineeprogram vara något för dig.

Om att vara konsult på Sweco, IT för samhällsutveckling och att ha kul

18 februari 2019

Nu är ansökan för traineeprogrammet stängd. MEN du kanske funderar på att söka till Sweco ändå? Dessutom så ligger Swecos traineetjänst ovanpå en konsulttjänst. Alltså jobbar du som konsult redan från dag ett. Därmed tänker jag i detta inlägg berätta lite hur jag upplever att det är att jobba på Sweco som ”vanlig” konsult. Mer specifikt berättar jag om hur det är att vara konsult inom IT för samhällsutveckling. Ett område som möjliggör ett mer effektivt och smartare samhälle. Utöver det tänkte jag berätta vad vi gör när vi inte är konsulter.

I de senaste inläggen har vi skrivit mycket om hur det är att vara trainee. Men majoriteten av vår tid spenderas med att jobba inom olika konsultuppdrag. Dessutom, om du sökt traineeprogrammet men inte kommer med så finns det en chans att du börjar jobba på Sweco i alla fall. Därmed är det högst relevant att ni får veta om hur det är en vanlig dag på kontoret.

Att vara nyanställd

Ska jag vara helt ärlig så skrämdes jag av tanken att börja på Sweco. Men det var också en av anledningarna till att jag valde att börja jobba här, jag gillar en utmaning. Utmaningen för mig handlade om att du som konsult är själv ansvarig för att sälja din kompetens. Sälj, ett ord som brukade ge mig en klump i magen. Men som Emma skrev här på bloggen för några veckor sedan efter vår utbildning i Affärsmannaskap, så är även att sälja att hjälpa. Och att hjälpa människor, det är något jag kan. Alltså känns det inte så läskigt längre, även om utmaningen kvarstår.

Som nyexad får du såklart hjälp att komma igång och hitta uppdrag, så att man så småningom kan börja bygga sitt kontaktnätverk och skapa sina egna uppdrag. Uppdragen jag jobbar i är relativt små och kan sträcka sig över enstaka veckor till månader. Ofta överlappar uppdragen varandra, vilket gör att jag får jobba med olika saker inom olika områden samtidigt, och dessutom testa olika roller så som uppdragsledning. Att komma direkt från skolan och få denna möjlighet att testa på olika saker är fantastiskt.

En annan spännande upplevelse är att få möjligheten att vara ute hos sina kunder och se hur de arbetar. Jag hade ett uppdrag hos en kommun där jag satt som resurs hos dem några dagar i veckan. Väldigt lärorikt att se hur man jobbar i både privat och offentlig sektor, och dessutom få lära känna ännu fler kollegor. Detta gör att mitt jobb är i ständig förändring, både gällande arbetsuppgifter men också platsmässigt.

IT för samhällsutveckling – vad är det för något?

På Sweco finns det kompetens inom många olika områden. Personligen jobbar jag inom IT för Samhällsutveckling och mer specifikt inom geodata management. När jag pluggade kallades min inriktning för geografisk IT, på mitt utbyte hette det geomatik. Oavsett namn så handlar det om att samla in, analysera och visualisera geografiska data, vilket är data som går att koppla till en plats. Då kanske ni undrar, varför vill man göra det och vad är det bra för?

Mina kollegor och jag jobbar med att använda denna geografiska data för att komma på smarta lösningar i samhället. Till exempel kan vi ta reda på vart det är bäst att bygga nya vindkraftverk, hjälpa till att kartlägga krisdrabbade områden efter en naturkatastrof eller hjälpa till i kommunala skolval genom att ta reda på vilka elever som har kortast gångavstånd till skolan.

Vart ska jag promenera på lunchen?

Ett exempel på en väldigt enkel analys av geodata gjorde jag häromdagen. Då satt jag och funderade på vart jag skulle ta en promenad under lunchen. Men hur långt hinner jag gå? Och vilka trevliga områden finns tillgängliga i närheten? Denna frågeställning resulterade i följande karta som visar vilka områden jag har tillgång till inom 15 minuters promenad. Underliggande geografiska data är Sweco kontorets position och ett gångvägnät. Med hjälp av kartan kan jag nu enkelt välja ett område där jag vill ta en lunchpromenad.

Hur tjänar samhället på det här?

Denna typ av analysteknik kan appliceras på i princip vad som helst, och det är så samhällsnyttan gynnas. Till exempel så kan vi rutt-optimera transporter för att minska bränsleförbrukningen, vi kan bygga bostäder på ett sätt som ser till att alla boenden har ett grönområde inom 500 meters gångavstånd och vi kan förutspå vart vattenflöden kommer ta vägen vid ett kraftigt regnfall och därmed effektivisera placeringen av brunnar och avlopp. Potentialen av den data och information som strömmar in och ut ur ett samhälle är enorm. Utmaningen ligger i att ta fram metoder och system som utnyttjar detta för att göra samhället smartare, gällande energianvändning, infrastruktur, bebyggelse, sociala förhållanden med mera. Jag blir både snurrig och pirrig av att tänka på detta. Vilket gör att framtiden inom It för samhällsutveckling känns väldigt spännande.

Kul på jobbet

Sweco är stort. Det påminns jag om varje lunch då jag ska försöka hitta en ledig mikro (trots att jag inte är student längre känns det som att jakten på en mikro aldrig tar slut). Då och då anordnas olika typer av events där människor inom de olika branscherna inom Sweco kan ses. Till exempel har vi haft Tokyo-temakväll, fotbollsturneringar, orienteringstävlingar, park-BBQ och nu senast, konferens för nyanställda. På denna konferens kom alla nyanställda inom Sweco från hela Sverige till Stockholm för två dagar av föreläsningar, trevligt sällskap och god middag. Återigen blir jag både snurrig och pirrig – det finns så många människor att möta.

Sweco är även litet. Trots att jag sitter i en byggnad med 2000 andra så lär jag bäst känna de jag jobbar med, mina kollegor inom IT för Samhällsbyggnad. Även vi hittar på mycket kul, både på och utanför jobbet. Förra veckan till exempel tog jag med dem för att prova klättring. Alltid kul att se folk i ett nytt ljus, eller i alla fall ett ljus som inte kommer ifrån lysrör och datorskärmar.

En väldigt glad jag under middagen på konferens för nyanställda
Konferens för nyanställda
Kollegorna ser mindre övertygade ut, men jag lovar – de hade kul på klätter-AW!
Profilbild
Författare
Författaren ingår i Swecos team inom IT för samhällsutveckling

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.