Energi

Omställningen till ett hållbart energisystem pågår runt om i världen och Swecos energiexperter arbetar i hela energiförsörjningskedjan. Med stor entusiasm handlar det till exempel om marknadsanalyser, scenarieutveckling, utredningar, utvärderingar, strategiska planer, drivmedel, energilager och power to gas.

Olika världar för olika typer av förnyelsebar kraftproduktion

8 september 2017

Regeringen aviserade i förra veckan en kraftig satsning på stöd för sol-el. Dels skjuter regeringen till 200 miljoner kronor i år och dels 525 miljoner kronor nästa år för att finansiera investeringsstödet till solceller. Utöver detta vill de även höja stödet till 30 procent av investeringskostnaden för alla stödmottagare, från dagens 20 procent för hushåll som sätter upp solceller på taket. Goda nyheter för de som funderar på att investera i solceller och de 3 000 hushåll som står i kö för att ta del av regeringens solinvesteringsstöd, med andra ord.

På vindkraftsmarknaden blåser det däremot snålt över de som investerat för några år sedan. Dessa aktörer pressas nu hårt av de fallande priserna på elcertifikat. Även om stigande elpriser under 2017 har gett lite andrum, duggar nu rubriker om konkurs, rekonstruktion och nedskrivningar bland dessa aktörer tätt.

Samtidigt börjar utbyggnaden av vindkraft nu åter ta fart, prispressen till trots. Under det andra kvartalet 2017 fattades beslutat om investeringar i vindkraft gällande 232 MW, vilket är den näst högsta nivån under de senaste tre åren. En något märklig och motstridig bild kan tyckas. Det vi ser är dock två helt olika affärs-case. De som investerar idag är primärt stora internationella institutionella investerare, som med modern teknik, billig finansiering och en lång prissäkringshorisont kan bygga med goda förutsättningar att göra en god affär till begränsad risk. De som byggde för några år sedan däremot, byggde med en betydligt dyrare teknik, samtidigt som många av dessa investerare inte prissäkrade framtida produktion i samma utsträckning och därmed utsatte sig för större risker, något som nu straffar dem hårt.

Elmarknaden kan verkligen vara komplex och motsägelsefull ibland, kanske är det detta som gör den så intressant. Trevlig helg!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.