Efter att elanvändningen legat relativt stabilt i Sverige från slutet av 80-talet till idag pekar nu flera studier nu på ett trendbrott där elefterfrågan förväntas öka relativt mycket till 2045. Exakt hur mycket elanvändningen kan komma att öka är givetvis osäkert, men de studier som genomförts de senaste åren pekar samtliga på ett utfallsrum där elanvändningen ökar jämfört med dagens elanvändning som är på cirka 130 TWh/år (exklusive förluster).

De olika studierna tar i stort utgångspunkt i de många färdplaner som olika branscher tagit fram för att visa på hur de kan ställa om till fossiloberoende. Det handlar med andra ord inte om att vi blivit mindre energieffektiva utan snarare om att fossil energi förespås ersättas med el. I den underlagsrapport Sweco deltog i inom ramen för NEPP visas på att elanvändningen 2045 kan bli cirka 40-50 TWh högre 2045 än idag.

Flera delar bedöms behövas för att möjliggöra omställningen om energisystemet såsom energieffektivisering, utbyte till bioenergi, ökad återvinning och en smartare användning av energi, men elektrifiering bedöms vara en viktig nyckel för omställningen. Häromveckan presenterade jag olika scenarier för elanvändning framåt på Moditys höstevent i Malmö. Det blev intressanta diskussioner om utfallsrummet för elanvändningen framåt samt vad som blir ”nästa steg” för branschen att agera på. Diskussioner om hur vi säkrar elförsörjning på sikt kommer troligtvis att aktualiseras ytterligare.