Energi

Omställningen till ett hållbart energisystem pågår runt om i världen och Swecos energiexperter arbetar i hela energiförsörjningskedjan. Med stor entusiasm handlar det till exempel om marknadsanalyser, scenarieutveckling, utredningar, utvärderingar, strategiska planer, drivmedel, energilager och power to gas.

Nyfiken på nyheter om elfordon och laddinfrastruktur?

3 april 2019

Omställningsarbete pågår!

Vad behövs egentligen för att förverkliga branschens mål om miljontals elfordon på vägarna till 2030 i Sverige? Vad är känt och vilken kunskap saknas? Vi på Sweco vill gärna dela med oss av erfarenheter från diverse projekt det senaste året och planerar en bloggserie kring elfordon med fokus på laddinfrastruktur här i år.

Härnäst i bloggserien kommer Dr. Maria Xylia att skriva utifrån sitt expertområde elbussar. Sedan fyller vi på under året om batterier, frågor om effektbrist och optimal lokalisering av laddinfrastruktur och lite annat matnyttigt.

Våra uppdrag

Under det senaste året har Sweco genomfört uppdrag inom tex placering av snabbladdning på nationell nivå, analys av parkeringsplatser för Boverket och Stockholms stad. Vidare studier av scenarier med avseende på effektbrist för bla Region Östergötland, Göteborg och Uppsala, samt djupgående analyser av elbehov för elbussar och bussdepåer i Stockholms län. Vi genomför analys av statistik för laddmönster, har arbetat med analyser av kunderfarenheter från enkäter och producerar kartunderlag för lokalisering av laddstationer. Vi erbjuder också styrmedelsanalyser, omvärldsbevakning samt stöd till affärsutveckling, regulatoriska processer och för projektansökningar. Slutligen förstås mer övergripande frågor om själva omställningen av energi- och transportsektorn.

Sett och hört på Hannovermässan april 2019 och några tankeställare

  1. Teknik för 500 kW (CCS)- laddning för personbil marknadsförs som framtiden, men hur dyra och tunga batterier behövs då?
  2. Greenpack som med start i Berlin placerar ut laddningsstationer med låsta fack för omedelbart byte till fulladdade batterier till elmopeder och liknande för flera olika bolag, ingen standard finns men kommer branschen att klara fortsatt gemensam utveckling?
  3. Så många aktiva elektrolysörstillverkare att alla inte får vara med på H2Fairs (www.h2fc-fair.com/) scen i år`, var i världen finns bästa affärscasen?
  4. Tyskland har invigt sin 64:e vätgastankstation, men hur går det med utrullningen av bränslecellsbilar som krävs efter den hundrade stationen? Lastbilar och marina applikationer hetast i diskussionen i år, både bland våra kunder och under mässan.
  5. Mängder av erbjudanden för smart laddning av elbilar, men vad menar de med det och det verkar vara svårt att lösa realtidsstyrning?
  6. Swedish Smartgrid (Forum för smarta elnät) lät presentera ferroamps containerbaserade batterilagerlösningar, DEFAs lösningar med stationär användning av elfordonsbatterier och ElectriCITYs ambitioner för att påverka de boende i Hammarby Sjöstads beteende för mer elbils- och delad bil-vanor. Blir svenska marknaden eller exporten snabbast framgångsrik?

Välkommen att följa oss i denna bloggserie, allt för att omställningen ska gå fortare!
önskar Cecilia och övriga entusiaster på Sweco
Dr. Cecilia Wallmark, cecilia.wallmark@sweco.se

Hör av dig om du vill ha utbyte med oss, assistans eller kanske förstärka vårt team?

Författare
Dr. Cecilia Wallmark är gruppchef på Sweco Energy Strategies, en specialistgrupp på Sweco som arbetar med strategisk energiplanering, energieffektivisering och förnybar energiförsörjning i en bredare kontext. Konsulterna i gruppen bidrar både som processledare och som experter i typiska projekt. Cecilias personliga drivkraft är att arbeta för en framtid med mer hållbara energi- och transportsystemlösningar. *** Dr. Cecilia Wallmark leads business development in energy planning, energy efficiency and energy supply with the overall goal being to methodically drive processes from energy investigations of current location to realization of visions for energy solutions. Typical projects include fuel strategies and implementation of infrastructure for hydrogen, gas and electric vehicles, creation of research platforms for energy system analyzes, and regional energy plans involving local actors. Dr. Cecilia Wallmark has worked with hydrogen based energy system analyses since 1999 and is today the lead of the Sweco Hydrogen Team.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.