Swecos hållbarhetsblogg

För oss på Sweco är det viktigt ta ansvar i omställningen till ett hållbart samhälle. Det gör vi både i vår interna verksamhet och i våra kunders projekt. Här kan du ta del av analyser, tips och funderingar när det gäller hållbarhet.

COP 26 Glasgow banner

Just nu på COP26: Nya utkast av förhandlingstexter innehåller skärpningar

12 november 2021

Alldeles nyss presenterade sekretariatet på COP26 tre nya utkast av förhandlingstexter som ett resultat av nattmanglingen. Här är förändringarna i korthet:

LOSS AND DAMAGE
Ett område som fått kritik för att det varit alldeles för passivt. Här skärper man nu med ytterligare skrivningar och framförallt lägger till en finansieringslösning som efterfrågats av de länder som drabbas mest av klimatförändringarna.

SUBVENTIONER AV FOSSILA BRÄNSLEN
Ett område som diskuterats hett under COP26 och skulle få stor effekt på utsläppsminskningar. Det fanns en oro att dessa skrivningar skulle vattnas ur eller försvinna efter krav från t ex Ryssland, Australien och Indien men skrivningarna överlevde. Vi ska alltså enligt texten accelerera utfasningen av kolkraft (som inte har CCS) samt avveckla subventioner för fossila bränslen. Detta påminner om vad G20-deklarationen som presenterades för ett par veckor sedan tog upp. En viktig skillnad är dock att G20 pratade om att fasa ut investeringarna i fossilt. Här handlar det om att avveckla fossilt över huvudtaget.

TÄTARE UPPDATERING AV NATIONELLA KLIMATMÅL
Det här är en viktig punkt, enligt min analys. Antagligen hade det varit svårt att komma längre med den övergripande ambitionsnivån än vad man faktiskt gjort under COP26. Tillsammans med alla intiativ som släpptes första veckan så böjer vi ändå kurvorna en bra bit nedåt (om alla gör det de lovat…). Alla vet också att det inte räcker. Därför är det mycket viktigt att man snabbt återkommer och tvingas uppdatera sina klimatmål i enlighet med Parisavtalet.

De nya skrivningarna i nattens text ändrar så att alla måste återkomma redan om ett år, alltså i slutet av 2022 med uppdaterade mål. Parisavtalet hade en tid på 5 år inskrivet. Här skärper man alltså kraven på länderna, vilket kan vara svaret på hur vi kan nå längre. Räkna med att COP-presidenten kommer framföra detta som en av de viktiga segrarna när mötet sammanfattas. Om det nu går igenom. Kom ihåg att vi fortfarande bara pratar utkast…

Författare
Andreas Gyllenhammar - civilingenjör, disputerad miljöanalytiker, hållbarhetsstrateg, keynote speaker, hållbarhetschef på Sweco.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.