Akustik

Här bloggar Swecos akustiker om ljud och buller. Hur påverkas vi av ljud och vilka riktlinjer har vi att förhålla oss till? Och, viktigast av allt; hur kan en akustiker arbeta för hållbara samhällen och städer?

Nya regler för användande av mobiltelefon vid bilkörning.

28 november 2013

Nya regler gällande användande av mobiltelefon vid bilkörning är på väg. Tidigare har det inte funnits några specifika regler gällande mobiltelefon eller annan elektronikanvändning vid bilkörning, utan lagstiftningen har refererat till vårslöshet i trafiken. Nu ska det alltså stiftas en specifik lag som tillåter användandet av mobiltelefon ”om det inte inverkar menligt på framförandet av fordonet”.

Artikel

Hur kan nu detta kopplas till ljud? Jo, trots att användandet av handsfree minskar den direkta frånvaron från vägen då vi ex. vänder bort blicken för att svara etc. finns ändå en psykisk frånvaro som innebär att vår fokus flyttas från vägen till samtalet. Denna psykiska frånvaro går att minimeras genom att placera ut ljudet från samtalet framför föraren, binauralt. Binauralt ljud kan översättas till tredimensionellt hörande, precis som vår egen hörsel fungerar. Genom att filtrera ljudet från två högtalare kan man med denna metod placera ut ljud i ett tredimensionellt rum, som surroundljud fast med endast två högtalare. Anledningen till att den psykiska frånvaron från vägen blir mindre är att ”distansen” mellan samtalet och vägen blir mindre för hjärnan att bearbeta.

Svensk forskning på binauralt ljud i fordon.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.