Digitalisering

En blogg om utmaningar och möjligheter med digitaliseringen inom samhällsplanering och samhällsbyggnad.

Nätverkande – ett gästinlägg från Noel Alldritt

29 november 2018

Hur långt är det mellan våningarna i huset egentligen?

Hur kan jag lära mig känna andra på min nya arbetsplats? Den var frågan jag ställde mig för några veckor sen. Jag visste att det var ca 900 personer i byggnaden men jag undrade vart de var och vad de gjorde, speciellt inom Smarta Städer och Digitalisering. Tack och lov var jag inte ensam och Marie Karlsson på Society var i samma position som mig så vi bestämde oss för att skapa en nätverkslunch tillsammans. Några ord med chefen och det var bara att köra på och skicka ut en inbjudan för att se vad händer.

Upplaget på mötet skulle vara enkel och ha ”en ge och ta” förhållande. Så, för att vara med var alla tvungen att göra två saker:
• Skriva ned på en Post-It lapp vad de tyckte Sweco borde arbeta med inom smarta städer och digitalisering. Lappen fungerar som inträdesbiljett.
• Att stå upp och berätta för alla vad de har/vill jobba med inom smarta städer och digitalisering.
I fredags vara det dags för mötet och vi hade förberett allt. Alltid lite roligt att känna på rummet strax innan möte.

Så småningom började folk att droppa in och alla stolar hade fått en person. Det var en mix av folk från flera Sweco företag (Position, Energuide, Environment, Systems och Architects) med många olika bakgrunder. Alla var kunniga och tydliga experter inom sitt område.

Frågan som alla fick att fundera på var vad de tyckte Sweco skulle jobba med när det gällde Smarta Städer och vi fick många svar t.ex. smarta elnät, IoT med sensorer och givare, robusta kommunikationsnätverk, LoRa och LoRaWAN, proaktivt underhåll, nya affärsplaner för att utveckla nya affärer som följer med digitalisering och smarta städer, digitala tvillingar, BIM (Building Information Model) och CIM (City Information Model), Geofencing, Innovation inom transport, Richertska forskningsstiftelsen, Dagvatten och Miljöfrågor som en del av digitalisering, Vård och äldre omsorg, den nya riksarkitekten och hur den ser på digitalisering och smarta städer, hur transport och självkörande bilar kommer att påverka en stads utformning, säkerhet och individens integritet när individen skapar mer och mer data via sitt digitalt fotavtryck.

Det var tydligt att Sweco är rätt så unikt med förmågan att kunna jobba med smarta städer och digitalisering från så många olika håll. Flera vill kunna jobba tillsammans på ett bättre sätt med bättre kunskapsspridning mellan bolag i huset speciellt när det gäller smarta städer och digitalisering som förhoppningsvis leder fram till flera affärer. Inte minst diskuterades hur hållbarhet och digitalisering hänger samman och hur Sweco kan bidra till Agenda 2030 genom all sin kunskap på såväl djupet som bredden.
Efter det var mingel där vi hittade andra att prata med. Jag tog chansen att prata med Malin Jöhncke och Ronja Roupé för att höra om deras arbete med framtidens transport.
För att runda av gick Marie Karlsson genom alla lappar som folk hade skrivit.

Har är vad har folk har skrivit med ingen speciell ordning:

• Agenda 2030
• Agenda 2030 utifrån digitalisering och smarta städer
• Flöden: Drönarflygning för att kartlägga flöden av fotgängare och bilar mm.
• Säkra kommunikation: Skapa säkra, robusta nät för transport av data. Fiber, 2G->5G Wifi
• Smartare underhåll av bland annat telekom-nät
• Sweco borde koppla ihop digitalisering och hållbar samhället
• Minska antal fordon genom smart teknik
• Billiga sensorer i 10-tals/100-tals utplacerade i staden. Skickar väder/trafikinfo till databas.
• 3-D underlag on-demand mha drönar och fotogrammetri
• Inom smarta städer har alla Sweco bolag en tårtbit t.ex. elektrisk infrastruktur.
• Nationella (BIM/GIS) databaser mot kommuner. Från ÖP till förvaltning
• Nationella AI-initiativ för automatisering av ärenden
• Tvärfunktionella ”smarta” leveranser.
• Vi ska vara kunskapsletande inom IoT och smarta städer. Guida kunden genom djungeln av lösningar. Även: hur förändrar vi beteenden med smarta städer.
• Hur förändras utformningen i och med digitalisering och smarta städer.
• Hur får vi automatiserade AI implementerat. Processen dit?!. Vilka förutsättningar är viktigt att ta hänsyn till redan nu för att skapa en bra upplevelse i framtiden?
• Möta upp våra beställare/kunder med utbildning så de vet vad de kan/vill beställa av Sweco
• Hjälpa våra städer igång med smartstad plattform t.ex. FIware

Nästa steg
Som direkt output från mötet bestämdes att Noel fick ett uppdrag att skapa en Teams kanal för alla deltagare för att hålla ihop.
Noel och Marie presenterade även ett av passen som kommer att äga rum under Swecos hållbarhetsvecka (v 5 2019) som kommer att ha temat AI. Alla är varmt välkomna att fortsätta diskussionen och då tillsammans med externa besökare!
Som avslutning nämnde vi att Filip Kjellgren från Vinnova kommer på besök den 5:e december för att berätta hur Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, fungerar och för att berätta om aktuella utlysningar. Platser finns kvar för dem som är intresserade.

Marie och Noel

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.